Unele companii europene din industria auto nu vor supravieţui anului 2009

Comisarul european pentru Industrie, Guenter Verheugen, a avertizat, vineri, că unele companii europene din sectorul auto nu vor supravieţui unui an 2009 "brutal", în timp ce Toyota şi Honda au anunţat noi reduceri ale producţiei, ca urmare a crizei economice mondiale.

20 afișări
Imaginea articolului Unele companii europene din industria auto nu vor supravieţui anului 2009

Comisarul european pentru Industrie, Guenter Verheugen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialul UE a declarat, înainte de reuniunea miniştrilor statelor membre, care vor discuta măsuri de suport pentru industria auto, că unii constructori au un viitor nesigur.

"Nu există garanţii că toţi marii producători auto europeni pot supravieţui crizei", a declarat Verheugen pentru postul de radio BBC.

Oficialul european se aşteaptă la o scădere cu 20% a vânzărilor auto în 2009, iar perspectiva în domeniu este "cel puţin brutală", întrucât consumatorii, afectaţi de criza creditelor şi problemele economice, evită achiziţiile costisitoare.

Vânzările pe piaţa europeană au coborât cu 17,8% în decembrie, un maxim al ultimilor 15 ani.

În Franţa, constructorii auto beneficiază deja de mai multe măsuri de sprijin din partea guvernului, printr-un program constând în prime pentru cei care casează un autovehicul vechi înainte de a achiziţiona o maşină nouă.

În plus, executivul francez a oferit garanţii de un miliard de euro pentru diviziile financiare ale PSA Peugeot Citroen şi Renault.

Constructorul nipon Toyota a decis să reducă producţia fabricilor din SUA, întrucât vânzările pe această piaţă s-au prăbuşit la minimul ultimilor 27 de ani, iar stocurile sunt suficiente pentru a acoperi cererea în următoarele 80-90 de zile, dublu comparativ cu anul precedent.

Compania estimează că va anunţa prima pierdere operaţională pentru anul fiscal care se încheie în martie.

Anterior, Toyota anunţase că va opri activitatea în toate uzinele din Japonia pentru 11 zile în lunile februarie şi martie.

Totodată, Honda a precizat că intenţionează să producă cu 56.000 de autovehicule mai puţin, în timp ce Nissan vizează mutarea producţiei unui model din clasa subcompactă din Japonia în Tailanda, pentru a beneficia de costuri de fabricare mai mici cu 30%.

Tot în Asia, Fuji Heavy, companie care produce marca Subaru, a anunţat că se aşteaptă la pierderi în acest an fiscal.

Verheugen: BEI va oferi finanţare producătorilor auto europeni

 

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) va contribui la finanţarea producătorilor europeni de automobile, în condiţiile în care sectorul operaţiunilor de creditare ale băncilor comerciale este în continuare blocat, a mai declarat comisarul pentru Industrie Guenter Verheugen.

"BEI este, în unele cazuri, unul dintre cei mai importanţi creditori ai industriei de automobile, deoarece băncile comerciale nu funcţionează corespunzător", a arătat Verheugen într-o conferinţă de presă susţinută după reuniunea miniştrilor din statele membre ale Uniunii Europene.

Verheugen a spus că BEI a indicat că este pregătită să analizeze, cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai statelor membre, dacă programele existente pot fi îmbunătăţite, prin acces rapid la fonduri şi finanţarea proiectelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici