Ungaria adoptă Pactul fiscal european

Parlamentul ungar a adoptat luni seara cu o majoritate zdrobitoare rezoluţia care va permite Budapestei să se alăture noului Pact fiscal al Uniunii Europene (UE).

278 afișări
Imaginea articolului Ungaria adoptă Pactul fiscal european

Ungaria adoptă Pactul fiscal european (Imagine: Shutterstock)

Rezoluţia a fost prezentată de ministrul de Externe al Guvernului conservator Janos Martonyi şi a fost adoptată cu 304 voturi exprimate de deputaţii partidului Fidesz (la putere) şi ai celui mai important partid de opoziţie, MSZP (socialist). Partidul de extremă dreapta Jobbik a votat împotriva rezoluţiei (42 de voturi), în timp ce Verzii din cadrul LMP s-au abţinut (15 voturi).

La sfârşitul lui ianuarie, 25 din cei 27 de lideri ai UE s-au pronunţat în favoarea unui nou Pact pentru întărirea disciplinei bugetare în zona euro, aşa-numitul "compact fiscal", care urmează să oblige fiecare ţară parte să înscrie în legile sale o "regulă de aur" a echilibrului bugetar, a cărei nerespectare o va expune în mod automat unor sancţiuni.

Pactul urmează să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie 2013.

Premierul ungar Viktor Orban a respins, iniţial, aderarea Ungariei la acest Pact, dar ulterior, în urma unor ezitări, el şi-a exprimat, într-un final, acordul, argumentând că măsurile cele mai stricte ar viza Ungaria abia după adoptarea monedei unice, euro, de către Budapesta.

De asemenea, Orban le-a spus parlamentarilor că "toate punctele Pactului" sunt acceptabile pentru Ungaria şi că nu există, astfel, niciun obstacol ca această ţară să nu se alăture noului acord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici