UniCredit: Băncile mari vor concura agresiv pe toate segmentele pieţei

Băncile mari vor concura agresiv în acest an pentru câştigarea de cotă pe toate segmentele pieţei, indiferent de ritmul de creştere al fiecărui domeniu, inclusiv pentru clienţii persoane fizice, unde reluarea creditării va fi lentă, apreciază directorul general al UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu.

22 afișări
Imaginea articolului UniCredit: Băncile mari vor concura agresiv pe toate segmentele pieţei

UniCredit: Băncile mari vor concura agresiv pe toate segmentele pieţei (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"În general vedem o agresivitate mai mare din punct de vedere al concurenţei din partea băncilor mari. Înainte de criză, în 2008, băncile mici erau cele mai agresive, dar acum situaţia s-a schimbat şi toate băncile mari ne vom lupta pe toate segmentele, în acelaşi timp. Chiar dacă creşterea va fi mult mai mică pe segmentul persoanelor fizice, cu toţii vom lupta să câştigăm cotă de piaţă cât mai mare, în condiţii de profitabilitate", a declarat Radu pentru agenţia de presă MEDIAFAX.

El a menţionat că nivelul concurenţei pentru atragerea resurselor în lei rămâne destul de ridicat, dar anticipează că, fără noi tulburenţe în economie, dobânzile la plasamentele în monedă locală vor scădea treptat şi vor fi din ce în ce mai puţin diferite de la o bancă la alta.

"Majoritatea economisirilor din România sunt în lei pentru că dobânda este mai mare şi cursul este stabil. Totuşi, cererea de credite în lei este relativ redusă. Există un diferenţial mare între dobânzile în lei şi cele la valută, iar creditele în monedă naţională sunt mai puţin atractive", a explicat şeful UniCredit Ţiriac Bank.

Radu crede că împrumuturile în lei vor deveni atractive când vor exista referinţe de dobândă pe termen lung pentru împrumuturile în monedă locală, ceea ce nu există acum, şi va scădea diferenţialul de dobândă între lei şi euro, în condiţiile în care lumea este obişnuită cu un curs leu/euro stabilit şi atunci preferă să îşi ia risc valutar decât să plătească mai mult pentru a se împrumuta în lei.

Pe de altă parte, şeful UniCredit Ţiriac nu vede mult spaţiu pentru reducerea marjelor la creditele în valută, arătând că pentru clienţi costurile vor scădea numai atunci când se va reduce costul riscului de ţară, respectiv în cazul în care economia revine pe un trend pozitiv şi există stabilitate politică.

Radu se aşteaptă la reluarea creşterii creditării în acest an, care va fi mai accelerată în cazul în care şi autorităţile vor porni investiţiile.

"Deja vedem, încă din luna ianuarie, atenţia companiilor mari şi foarte mari pentru a investi. Acestea vor să se dezvolte, se uită să deschidă capacităţi suplimentare, să facă investiţii pentru reducerea costurilor şi eficientizare. În general, firmele, au fugit de investiţii în ultimii doi ani şi au aşteptat să vadă că economia are şanse să se redreseze, concentrându-se pe reducerea costurilor. Acum companiile mari şi foarte mari sunt atente şi iau în calcul posibilitatea de a investi", a continuat directorul general al UniCredit Ţiriac Bank.

Astfel, Radu consideră că segmentul de corporaţii va înregistra în 2011 o creştere mai mare pe segmentul de creditare, dar şi din punct de vedere al gradului de utilizare a serviciilor bancare, comparativ cu dezvoltarea pieţei pentru persoanele fizice.

El anticipează că avansul creditării nu se va mai putea face în aceeaşi măsură ca în trecut pe baza atragerii de resurse externe, iar românii trebuie să economisească mai mult.

"Creşterea economică s-a făcut în trecut în mare parte cu ajutorul economisirii externe. Creditele au fost date pe baza liniilor de finanţare ieftine, contractate din exterior. Acum, din păcate, liniile de finanţare externe sunt într-un volum mult mai limitat şi costurile sunt mai mari, deci pentru a ne asigura creşterea, este nevoie şi de economisiri interne şi de investiţii străine directe", a mai spus Radu.

Şeful UniCredit Ţiriac Bank crede că în acest an există destul de multe riscuri pentru bănci şi foarte multă incertitudine, dar şi loc de optimist pentru a doua parte a anului, când economia se va stabiliza şi va începe să crească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici