Uniunea Europeană iese din iarnă cu niveluri record de stocare a gazelor

Europa iese din cea de a doua iarnă de la invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia cu niveluri record de stocare a gazelor, cu surse de aprovizionare diversificate şi cu o pondere sporită a surselor de energie regenerabile, transmite, vineri, Comisia Europeană.

813 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană iese din iarnă cu niveluri record de stocare a gazelor

La sfârşitul sezonului de încălzire de iarnă (31 martie), depozitele de gaz erau pline în proporţie de peste 58 %. Aceste niveluri ridicate de stocare se datorează diversificării cu succes a surselor de aprovizionare cu energie, eforturilor cetăţenilor şi ale întreprinderilor de a reduce cererea de gaz şi investiţiilor făcute în energia din surse regenerabile – cei trei piloni ai planului REPowerEU.

„În pofida multor temeri, am devenit mai puternici decât înainte, cu o securitate şi o solidaritate energetică mai mari şi cu un mix energetic mai nepoluant. Deşi putem fi mândri de modul în care UE a gestionat criza energetică până în prezent, nu trebuie să ne culcăm pe lauri. Trebuie să ne sprijinim în continuare cetăţenii şi industria, precum şi pe prietenii noştri ucraineni. Asigurarea securităţii şi competitivităţii energetice a Europei, scăderea preţurilor şi promovarea tranziţiei către o energie nepoluantă rămân o prioritate majoră”, a spus, vineri, Kadri Simson, comisarul pentru energie.

În urma adoptării planului REPowerEU, ponderea importurilor de gaz din Rusia în Europa a scăzut de la 45 % în 2021 la 24 % în 2022 şi, mai departe, la 15 % în 2023. Europenii şi-au redus cererea de gaz cu aproape 20 %, ceea ce a permis economisirea a peste 107 miliarde de metri cubi de gaz în ultimele 18 luni. Creşterea ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic a permis înlocuirea echivalentului a 24 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în 2022 şi în 2023. Iar emisiile din sectorul energetic au scăzut cu un procent impresionant de 24 % în 2023, în timp ce economia a continuat să crească.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici