Vâlcov: Până în iunie veţi avea o listă cu companiile de stat cu probleme şi soluţiile propuse

Ministerul Finanţelor va publica până în iunie 2015 o listă a companiilor de stat cu care vor avea loc întâlniri, alături de ministerele de resort care sunt acţionari, pentru a găsi soluţii la situaţia acestora, fie că va fi vorba de majorări de capital, privatizare sau lichidare.

117 afișări
Imaginea articolului Vâlcov: Până în iunie veţi avea o listă cu companiile de stat cu probleme şi soluţiile propuse

Vâlcov: Până în iunie veţi avea o listă cu companiile de stat cu probleme şi soluţiile propuse (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte arieratele, trebuie să ne îndreptăm atenţia către companiile de stat, să vedem dacă este nevoie de majorare de capital, susţinerea unora pentru a deveni competitive sau dacă vom opta pentru privatizare ori lichidare", a declarat luni Darius Vâlcov, propus ministru al Finanţelor, la audierea sa în comisiile reunite de Buget Finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor.

El a precizat, după audiere, că este necesară o discuţie a celor de la Finanţe cu fiecare minister în parte care deţine anumite companii pentru a asculta propunerile şi a elimina "starea de incertitudine".

"Contez foarte mult pe un management profesionist, care trebuie făcut nu numai cu ajutorul ministerului de resort, dar şi cu ajutorul Ministerului Finanţelor, pentru că există locuri în care aceste companii ar putea, cu un ajutor minim din partea statului şi acţionarului principal, să intre pe piaţă şi să se dezvolte. Sunt câteva institute care nu pot să atragă fonduri europene, care nu pot intra pe piaţa licitaţiilor pentru că au nişte datorii pe care nu le pot acoperi la stat. Ori luăm decizia şi mergem pe restructurare, până la insolvenţă, ori mergem pe privatizare, ori haideţi să le ajutăm să le dezvoltăm", a afirmat Vâlcov.

Fostul ministru delegat pentru Buget, care va prelua portofoliile reunite ale Bugetului şi Finanţelor, spune că, de când a devenit ministru, a avut întâlniri cu reprezentanţi ai peste 60 de companii, arătând că în industria de armament, dar şi în altele, reprezentanţii acestora au propuneri de soluţii foarte bune, care trebuie luate în considerare.

"Noi trebuie să avem urechi care să asculte aceste soluţii şi să le punem în practică. Eu nu sunt de acord cu aceste stări de incertitudine şi cred că le vom rezolva (...) într-o perioadă de timp normală, acceptabilă, undeva la 6-8 luni. Până în iunie veţi avea o listă a tuturor companiilor cu care Ministerul Finanţelor se va întâlni alături de ministerele de resort şi veţi avea o decizie sau o propunere de decizie înaintată Guvernului pentru fiecare dintre aceste companii", a punctat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici