Varoufakis: Reformele economice impuse de creditori Greciei vor eşua

Fostul ministrul de Finanţe elen Yanis Varoufakis a declarat pentru BBC că reformele economice impuse Greciei de creditorii internaţionali vor eşua, el considerând că programul "va intra în istorie ca cel mai dezastruos management macroeconomic".

1165 afișări
Imaginea articolului Varoufakis: Reformele economice impuse de creditori Greciei vor eşua

Varoufakis: Reformele economice impuse de creditori Greciei vor eşua (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Parlamentul german a aprobat vineri deschiderea negocierilor cu Grecia, pentru un al treilea program de susţinere financiară în valoare de aproximativ 86 de miliarde de euro.

"Programul va eşua indiferent cine îl va aplica", a spus Varoufakis.

Întrebat cât va dura programul, Varoufakis a replicat "deja a eşuat".

Varoufakis a demisionat la începutul lunii iulie, într-un gest considerat drept o concesie făcută miniştrilor de Finanţe din zona euro, cu care a intrat frecvent în conflict în timpul discuţiilor pentru un nou acord de finanţare a statului elen.

Fostul ministru a arătat că premierul Alexis Tsipras, care a recunoscut că nu crede în programul de reforme, nu a avut altă soluţie decât să îl semneze.

"A avut de ales între execuţie şi capitulare. A decis că soluţia optimă este capitularea", a explicat Varoufakis.

Premierul Tsipras a remaniat Guvernul, renunţând la mai mulţi miniştri care au votat în Parlament împotriva reformelor, în această săptămână, dar a optat să nu aducă în loc tehnocraţi sau membri ai opoziţiei.

Drept rezultat, Tsipras va conduce miniştri care, ca şi el, nu cred în programul de reforme.

Autorităţile elene trebuie să aprobe săptămâna viitoare noi măsuri de reforme, pentru a putea începe negocierile pentru noul program de salvare.

Preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat că negocierile nu vor fi uşoare, fiind posibil să dureze patru săptămâni.

Guvernul grec a decis sâmbătă ca băncile să fie redeschise luni, iar limita săptămânală a retragerilor de bani va fi de 420 de euro.

Separat, Consiliul European a aprobat un împrumut punte de 7 miliarde de euro pentru Grecia, care va proveni din fondul de urgenţă al UE.

Grecia va putea astfel să plătească luni Băncii Centrale Europene şi FMI datorii în valoare de peste 4 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici