Vasilescu: Unui premier tehnocrat i-ar fi greu "să facă echilibristică" la Palatul Victoria

Un premier are nevoie de sprijin politic, din partea unui partid puternic sau a unei coaliţii, iar unui tehnocrat i-ar fi greu să facă echilibristică la Palatul Victoria şi să împace "toate speranţele, interesele şi nevoile de acolo", apreciază Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

353 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: Unui premier tehnocrat i-ar fi greu "să facă echilibristică" la Palatul Victoria

Adrian Vasilescu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax foto)

"Eu am stat un an în Palatul Victoria, fiind consilier al premierului din 2000, Mugur Isărescu. Am plecat de acolo cu convingerea că în România un premier şi un Guvern trebuie să fie susţinuţi de partide. Personal, nu cred în ideea Guvernului de tehnocraţi, pentru că dacă nu ai în spate ca prim-ministru un partid care să te susţină şi să fie un partid puternic sau coaliţie de partide care să te susţină, este greu să faci echilibristică la Palatul Victoria şi să împaci toate speranţele, toate interesele şi toate nevoile de acolo. Pentru că şi speranţele sunt mari şi interesele sunt mari şi nevoile sunt şi mai mari", a spus Vasilescu la RFI, întrebat dacă s-ar impune un premier tehnocrat.

Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului.

Vasilescu a arătat că impactul schimbării unui Guvern pe timp de criză asupra economiei depinde de gradul de încredere a opiniei publice în noul Cabinet.

"De obicei, există impact, sigur că da, o schimbare de Guvern e un lucru important. Pentru Banca Naţională, lucrurile sunt simple: Banca Naţională nu se amestecă în alegerea Guvernului, dar colaborează cu Guvernul pe care ni-l dă ţara. Dacă un nou Guvern nu dă încredere opiniei publice, atunci impactul este negativ. Dacă un nou Guvern dă o speranţă şi o rază de încredere, impactul este cu siguranţă pozitiv", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici