Veste bună pentru antreprenori. Ministerul Finanţelor majorează cu peste 10 miliarde lei plafonul total al garanţiilor din programul IMM Invest Plus

Ministerul Finanţelor anunţă luni că majorează cu peste 10 miliarde lei plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul Programului IMM Invest Plus.

517 afișări
Imaginea articolului Veste bună pentru antreprenori. Ministerul Finanţelor majorează cu peste 10 miliarde lei plafonul total al garanţiilor din programul IMM Invest Plus

Ministerul Finanţelor a elaborat actul normativ prin care actualizează IMM Invest Plus, programul care facilitează accesul la finanţare al firmelor care nu au sumele necesare pentru proiectele de investiţii şi pentru continuarea activităţii.

„Venim în întâmpinarea beneficiarilor Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi în acelaşi timp ne aliniem cu modificările în domeniu. Am considerat că este foarte important să fim din nou alături de mediul de afaceri şi să asigurăm banii necesari pentru desfăşurarea normală a activităţii IMM-urilor, într-o perioadă dificilă din cauza crizei energetice şi a războiului din Ucraina. Continuarea activităţii economice şi menţinerea numărului de salariaţi este prioritară pentru noi, deoarece astfel putem evita o problemă cu mare impact social” , a spus Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Principalele modificări aduse Programului IMM Invest Plus sunt:

1. ajutoarele acordate în baza schemelor din Cadrul temporar Ucraina şi care sunt rambursate înainte de acordarea unor noi ajutoare în temeiul aceluiaşi Cadru nu se cumulează atunci când se calculează depăşirea plafonului prevăzut de lege.

2. se majorează pragurile valorice ale ajutorului de stat, constituit din valoarea comisionului de risc, a celui de administrare, aferent garanţiei, pe toată durata de valabilitate a acesteia şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni. Noile praguri sunt: până la echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro pe întreprindere/UAT-uri, respectiv echivalentul în lei a 62.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare şi 75.000 euro/întreprindere în cazul celor din domeniile pescuit şi acvacultură. Respectarea acestor praguri valorice se aplică şi în cazul refinanţărilor.

3. se majorează plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat cu 10,25 miliarde lei, respectiv de la 7,5 miliarde lei la 17,75 miliarde lei concomitent cu creşterea bugetului schemei de ajutor de stat la 1,93 miliarde lei şi majorarea numărului de beneficiari la 24.786.

4. ajutorul de stat sub forma grantului care este suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, va fi virat trimestrial în contul Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (F.N.G.C.I.M.M.), Fondul Român de Contragarantare (F.R.C.) sau Fondul de Garantare a Creditului Rural (F.G.C.R.).

5. sunt incluse în categoria beneficiarilor eligibili pentru componenta GARANT CONSTRUCT şi INNOVATION şi întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie.

Programul IMM Invest Plus va putea fi accesat până la 31 decembrie 2022.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici