Videanu: Scăderea participaţiei statului la unităţile nucleare 3 şi 4 ar da încredere investitorilor

Guvernul trebuie să reducă participaţia de 51% a statului la reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, "ca un element de încredere" pentru investitorii privaţi, iar avizul CE pentru această investiţie este aşteptat până în luna septembrie, apreciază ministrul Economiei, Adriean Videanu.

15 afișări
Imaginea articolului Videanu: Scăderea participaţiei statului la unităţile nucleare 3 şi 4 ar da încredere investitorilor

Videanu: Scăderea participaţiei statului la unităţile nucleare 3 şi 4 ar da încredere investitorilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Guvernul trebuie să reducă participaţia ca un element de încredere, ca pe lângă această investiţie să apară joint-venture la Brăila, Borzeşti, Galaţi (proiecte ale Termoelectrica cu grupuri energetice străine, care stagnează - n.r.). Se fac şi cele două companii, care se vor concura. Există suspiciunea unei potenţiale înţelegeri între cele două, pe care eu nu o împărtăşesc. Am nevoie să încurajez producţia privată de energie în România, pentru că altfel eu cred că nu voi avea acel element de creştere a competiţiei în această zonă", a declarat Videanu pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că luna septembrie este termenul limită până la care este aşteptat avizul Comisiei Europene (CE) pentru derularea construcţiei celor două reactoare nucleare.

"Am trimis către CE ultimele documente. Chiar dacă au fost două-trei luni de întârziere, s-a recuperat. Luna septembrie este «deadline-ul» pentru luarea acordului de la CE şi pentru acordul investitorilor, care trebuie corectat cu ce s-a întâmplat în ultima perioadă. În septembrie proiectul intră în linia dreaptă a dezvoltării lui", a precizat Videanu.

Potrivit sursei citate, o parte din acţiunile statului la compania care va construi cele două unităţi nucleare ar putea fi transferată celor două societăţi energetice Electra şi Hidroenergetica.

Electra şi Hidroenergetica vor fi înfiinţate prin comasarea celor mai importante companii de producţie a electricităţii şi cărbunelui. Operaţiunea, pe care Guvernul vrea să o finalizeze până la 1 iulie, are nevoie de avizul favorabil al Consiliului Concurenţei.

"La un moment dat Hidroenergetica chiar spunea că este interesată să participe în acest proces. De ce nu? Pentru că participarea până acum nu era prevăzută decât pe Electra, dar vor şi ceilalţi. Lăsăm liberă opţiunea inclusiv a statului să hotărască. Ar apărea elementul de competiţie între Electra şi Hidroenergetica, au început aceste elemente deja, chiar pe piaţa vânzării de energie, chiar înaintea înfiinţării, ceea ce e de bun augur", a spus Videanu.

Autoritatea pentru concurenţă apreciază că înfiinţarea celor două societăţi energetice ar putea avea efecte anticoncurenţiale asupra pieţei de energie, prin limitarea capacităţii unor noi companii de a intra pe piaţa de producţie şi furnizării, precum şi prin apariţia unor dificultăţi în achiziţia energiei de către furnizori şi consumatori.

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4, estimată la patru miliarde de euro, va fi derulată de EnergoNuclear, o companie mixtă în care statul, prin Nuclearelectrica, deţine 51%. Unităţile ar urma să fie finalizate în 2016-2017.

Companiile CEZ (Cehia), GDF SUEZ (Franţa), Enel Investment Holding BV (din grupul italian Enel) şi RWE (Germania) deţin fiecare câte 9,15% din acţiuni, iar ArcelorMittal Galaţi şi compania spaniolă Iberdrola Generacion au pachete de câte 6,2% din acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici