Visa va prezenta Guvernului propuneri pentru dezvoltarea plăţilor electronice în sectorul public

Visa Europe România intenţionează să prezinte Guvernului, în perioada următoare, mai multe propuneri pentru dezvoltarea strategiei guvernamentale de încurajare a plăţilor electronice în sectorul public, a declarat, marţi, directorul companiei, Cătălin Creţu.

277 afișări
Imaginea articolului Visa va prezenta Guvernului propuneri pentru dezvoltarea plăţilor electronice în sectorul public

Visa va prezenta Guvernului propuneri pentru dezvoltarea plăţilor electronice în sectorul public (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

"Propunerile vor viza aspecte precum utilizarea cardurilor de angajaţii din sectorul public şi creşterea veniturilor colectate la bugetul de stat şi bugetele locale prin plata cu cardul a taxelor şi impozitelor", a afirmat Creţu într-o conferinţă de presă.

În prezent, 157 de primării la nivel naţional acceptă plata cu cardul a taxelor şi impozitelor direct la ghişeu, iar 95 de primării acceptă plata online.

Ghişeul.ro este Sistemul Naţional Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar, unde contribuabilii îşi pot accesa datele despre taxe şi impozite din toată ţara şi efectua plata online.

Prin acest sistem, primăriile au posibilitatea (potrivit Hotărârii 1235/2010) să ceară un comision contribuabililor la plata cu cardul, aspect care contravine prevederilor OUG 113/2009, care transpune în legislaţia românească Directiva serviciilor de plăţi. Potrivit acesteia, beneficiarul plăţii (primăriile) nu poate solicita plătitorului un preţ suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plată.

Utilizatorii de servicii financiare, susţinuţi de Visa Europe România, au solicitat modificarea legislaţiei, proiectul fiind transmis anul trecut Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (în prezent Ministerul pentru Societatea Informaţională).

"Circa 70% dintre primăriile care acceptă plata cu cardul sunt înrolate în ghiseul.ro, ceea ce înseamnă că tot mai multe primării trec de la site-ul propriu de plată la platforma ghiseul.ro. În prezent, nicio primărie dintre cele care acceptă plata cu cardul nu percepe comision", a spus Creţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici