Viticultorii primesc bani pentru asigurarea recoltei şi promovarea vinului

Viticultorii vor primi bani pentru activităţi precum promovarea vinurilor pe pieţe externe, asigurarea recoltei şi folosirea mustului concentrat la creşterea tăriei alcoolice, potrivit Executivului.

88 afișări
Imaginea articolului Viticultorii primesc bani pentru asigurarea recoltei şi promovarea vinului

Viticultorii primesc bani pentru asigurarea recoltei şi promovarea vinului (Imagine: Mediafax Foto)

În urma reformei organizării pieţei viticole din UE, fiecare stat membru foloseşte fondurile UE alocate anual, numite "plic naţional", în funcţie de propriile necesităţi, alegând dintr-o listă de posibile măsuri pe cele pe care doreşte să le sprijine.

Guvernul a aprobat, miercuri, lista de programe stabilită pentru viticultorii români.

Astfel, programele care vor beneficia de finanţare sunt reconversia şi restructurarea podgoriilor, măsură care este deja activă pe piaţă, asigurarea recoltei, folosirea mustului concentrat la creşterea tăriei alcoolice naturale, acordarea unei prime de defrişare, finanţarea promovării vinului pe pieţe externe şi sprijinirea investiţiilor.

"Sprijinul financiar este asigurat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar plata aferentă acestor măsuri se efectuează începând cu 1 ianuarie 2009. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este responsabilă pentru gestionarea plăţilor şi recuperarea plăţilor necuvenite", a mai precizat Executivul.

Fondurile sunt asigurate de la buget şi sunt ulterior rambursate de UE, măsurile fiind sprijinite din fonduri europene.

Condiţiile de acordare a sprijinului vor fi detaliate prin ordine ale ministrului Agriculturii.

Măsurile aprobate miercuri de Guvern au fost cuprinse într-un program naţional suport şi reprezintă domeniile care vor beneficia de fonduri UE..

Măsura de reconversie şi restructurare, cuprinsă în programul naţional suport, este activă deja, solicitările depăşind bugetul alocat.

Activităţile finanţate includ modificarea distanţelor de plantare între rânduri în vederea mecanizării şi reamplasarea parcelelor în zone cu condiţii climatice mai bune.

România va primi în perioada 2009-2013 fonduri UE de circa 210,5 milioane de euro, iar cea mai mare parte din bani vor fi utilizaţi pentru reconversia şi restructurarea plantaţiilor, cu o alocare de 36-37 de milioane de euro anual, potrivit sumelor estimative cuprinse în programul naţional suport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici