VW împinge Peugeot, Renault şi Fiat într-un război al preţurilor

Peugeot, Renault şi Fiat, producători auto care depind în mare măsură de vânzările din Europa, sunt împinşi într-un război al preţurilor de liderul de piaţă Volkswagen (VW), ceea ce le pune în pericol angajamentele de creştere a profiturilor.

39 afișări
Imaginea articolului VW împinge Peugeot, Renault şi Fiat într-un război al preţurilor

VW împinge Peugeot, Renault şi Fiat într-un război al preţurilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fiat oferă clienţilor din Franţa un discount de 4.000 de euro din preţul de 17.000 de euro al vehicului sport utilitar Sedici, în timp ce Renault a redus în Marea Britanie preţul modelului Clio cu 22%, la 9.995 lire sterline (16.200 dolari).

Noul Passat al VW, lansat în noiembrie, este cu 675 de euro mai ieftin decât versiunea precedentă.

"VW reduce preţurile de pe o poziţie solidă. Preţurile au scăzut în timpul recesiunii iar situaţia s-a înrăutăţit în trimestrul al patrulea, în pofida redresării economice", a declarat Max Warburton, analist la compania de cercetare a pieţei Sanford C. Bernstein din Londra.

Piaţa europeană se îndreaptă în 2011 spre al patrulea an de scădere, după ce guvernele au încheiat programele de stimulare care au susţinut vânzările.

În 2010, Renault a realizat 63% din vânzări în Europa, Peugeot 61%, iar Fiat 46%.

VW a comercializat anul trecut 7,14 milioane de vehicule, din care 3,31 milioane, respectiv 46%, au fost livrate în Europa. Grupul german a raportat pentru 2010 un profit net de 6,84 miliarde euro, cel mai ridicat din industria auto.

Piaţa auto europeană s-a contractat în ultimii trei ani, iar în 2010 a înregistrat o scădere de 14%, la 13,8 milioane de vehicule livrate, faţă de 16 milioane unităţi în 2007, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile.

În acest an, vânzările de automobile din Europa ar putea scădea cu 2%, potrivit Renault.

Producătorii care nu acordă discounturi pierd deja teren, a spus Warburton, referindu-se la scăderea cotei de piaţă a Ford în Europa, cu 0,7 puncte, la 8% în ianuarie.

Cota Peugeot a coborât cu 0,3 puncte, la 13,6%, iar cea a Fiat cu 1,7%, la 7,5%.

În schimb, cota VW a crescut cu 1,5 puncte, la 22,1%, incluzând brandurile Seat, Skoda şi Audi.

Peugeot, al doilea mare producător de automobile din Europa, anticipează că preţurile medii ar putea scădea cu 1%, după un declin de 2,2% în 2010.

Grupul francez ar putea renunţa la obiectivul de creştere a cotei pe piaţa operatorilor de flote auto la 18% până în 2012, în condiţiile în care discounturile au ajuns la 20%. Cota actuală este cu trei puncte procentuale sub ţinta stabilită.

"Deteriorarea preţurilor ar putea să facă 2011 un an mai dificil decât 2010. Din acest motiv suntem sceptici în privinţa aşteptărilor producătorilor auto de creştere a profitabilităţii", a declarat Arndt Ellinghorst, analist la Credit Suisse Group în Londra.

Capacitatea de producţie excedentară din Europa este unul dintre motivele problemelor legate de preţuri, a explicat Jeff Schuster, analist la compania J.D. Power & Associates din Troy, Michigan.

În Statele Unite, producătorii au redus capacitatea de producţie cu 1,5 milioane de vehicule, din 2006, astfel încât redresarea lor are un avans de doi ani faţă de companiile europene, care s-au folosit de împrumuturi garantate de stat şi subvenţii pentru a evita restructurările, a spus Schuster.

Programele primelor de casare i-au făcut pe producătorii din Europa să evite rezolvarea problemelor fundamentale, a adăugat el.

Politica de discounturi este mai agresivă în Spania şi Italia, unde producătorii continuă să compenseze încheierea programelor de casare, potrivit companiei de consultanţă JATO, din Marea Britanie.

În Germania, cea mai mare piaţă auto din Europa, discounturile medii au urcat la 11,1% în ianuarie, de la 10,7% în decembrie, potrivit unei publicaţii de profil, care a constatat că cele mai mai reduceri de preţuri sunt oferite de Fiat, Renault, Ford şi Peugeot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici