Wall Street a înregistrat joi cea mai bună performanţă zilnică din ultimii şase ani

Principalii indici de pe Wall Street au înregistrat joi cea mai bună performanţă zilnică din ultimii şase ani, datorită informaţiilor potrivit cărora autorităţile americane iau în considerare o soluţie mai cuprinzătoare pentru criza financiară.

12 afișări
Imaginea articolului Wall Street a înregistrat joi cea mai bună performanţă zilnică din ultimii şase ani

Wall Street a înregistrat joi cea mai bună performanţă zilnică din ultimii şase ani (Imagine: Mediafax/AFP)

Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, şi preşedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, intenţionează să colaboreze în weekend pentru elaborarea unui plan legislativ privind crearea unei entităţi care să se ocupe de datoriile în valoare de miliarde de dolari ale sistemului financiar.

Ideea a fost comparată cu crearea Resolution Trust Corp în 1989, care a avut scopul de a redresa sectorul de economii şi credite, aflat în colaps.

Creşterea bursei are loc după ce piaţa a înregistrat scăderi semnificative în precedentele patru şedinţe din cauza prăbuşirii Lehman Brothers, salvării AIG de către Fed şi preluării Merrill Lynch de către Bank of America.

Indicele Dow Jones a urcat cu 3,86%, la 11.019,69 puncte, în timp ce Standard & Poor's 500 a crescut cu 4,33%, la 1.206,51.

Nasdaq a înregistrat un avans de 4,78%, încheind şedinţa la 2.199,1 puncte.

Toţi cei trei indici principali au înregistrat cel mai mare avans zilnic din octombrie 2002, când s-a declanşat ultimul trend ascendent al pieţei.

Un indice al evoluţiei acţiunilor companiilor din sectorul financiar a urcat, joi, cu 11,7%.

Bursa americană a început tranzacţiile de joi în urcare, după ce principalele bănci centrale din lume au anunţat că vor realiza infuzii de miliarde de dolari pe pieţele financiare internaţionale.

Comitetul Federal pentru Piaţa Liberă din Statele Unite a autorizat o extindere de 180 miliarde de dolari a liniilor de swap valutar, prin care BCE, Banca Angliei şi banca centrală a Elveţiei vor oferi finanţare pe termen scurt, prin schimbul de monedă naţională proprie contra dolari.

Totuşi, şedinţa de joi a fost foarte volatilă, ceea ce reflectă incertitudinea legată de situaţia sistemului financiar.

Volumul de pe bursa de la New York s-a ridicat la nivelul record de peste 10 miliarde de acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici