Warren Buffett: O redresare rapidă a economiei SUA ar genera inflaţie record

Miliardarul american Warren Buffett a declarat, luni, că economia Statelor Unite "a căzut în prăpastie" şi se va redresa la un moment dat, însă o recuperare rapidă ar putea genera niveluri record ale ratei inflaţiei.

15 afișări
Imaginea articolului Warren Buffett: O redresare rapidă a economiei SUA ar genera inflaţie record

Warren Buffett: O redresare rapidă a economiei SUA ar genera inflaţie record (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Buffett a adăugat, la postul de televiziune CNBC, că economia a fost la câteva ore de colaps în septembrie, când criza de pe piaţa creditelor a ajuns la apogeu, Lehman Brothers a anunţat falimentul şi gigantul American International Group a primit primul program de urgenţă de salvare de la faliment.

"Întreaga lume a fost aproape de a înţepeni", a arătat miliardarul.

Totodată, Buffett a cerut băncilor "să se comporte ca nişte bănci", considerând că reluarea activităţii şi creditării obişnuite ar ajuta instituţiile financiare "să-şi câştige ieşirea din recesiune", chiar dacă acţionarii se vor opune iniţial unor astfel de operaţiuni.

"O bancă care va rămâne falită trebuie lăsată să devină falită", iar clienţii nu trebuie să-şi facă griji în ceea ce priveşte depozitele, care sunt asigurate, a mai arătat Buffett. Miliardarul consideră că "paralizarea încrederii din sectorul bancar" este o atitudine "prostuţă", deoarece există mecanisme de siguranţă precum asigurarea depozitelor.

La începutul lunii martie, Buffett le-a transmis acţionarilor Berkshire Hathaway că economia "este în ruine", situaţie care va persista dincolo de anul 2009.

Luni, miliardarul a declarat că economia trece printr-un scenariu "apropiat de cel mai pesimist".

Buffet şi-a menţinut, totuşi, optimismul pe termen lung, afirmând că "peste cinci ani, vă pot garanta că maşinăria va merge bine".

"Avem cea mai grozavă maşinărie economică creată vreodată de om", a arătat miliardarul.

Totuşi, în opinia lui Warren Buffett, o redresare rapidă va genera creşterea puternică a inflaţiei, poate peste nivelurile atinse în urma crizei din anii '70.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici