Yenul urcă, dolarul rămâne stabil înainte de datele privind inflaţia din SUA

Yenul a primit un impuls joi, pe fondul aşteptărilor că Banca Japoniei va revizui efectele secundare ale relaxării monetare, în timp ce dolarul s-a menţinut aproape de minimul ultimelor şapte luni faţă de euro, înainte de datele privind inflaţia din SUA, care vor fi publicate azi, potrivit Reuters.

246 afișări
Imaginea articolului Yenul urcă, dolarul rămâne stabil înainte de datele privind inflaţia din SUA

Yenul urcă, dolarul rămâne stabil înainte de datele privind inflaţia din SUA

Yenul japonez a crescut cu până la 0,8%, atingând un maxim al şedinţei de 131,36 pentru un dolar în tranzacţiile asiatice, în urma unui raport Yomiuri potrivit căruia Banca Japoniei va revizui efectele secundare ale relaxării monetare la şedinţa de politică monetară de săptămâna viitoare şi ar putea lua măsuri suplimentare pentru a corecta distorsiunile din curba de randament. Ultima dată yenul a cumpărat 131,70 pentru un dolar.

Vestea vine după ce, în decembrie, BOJ a modificat în mod surprinzător controlul randamentului obligaţiunilor sale, deşi această măsură nu a reuşit să remedieze distorsiunile cauzate pe piaţa obligaţiunilor de achiziţiile masive de obligaţiuni ale băncii centrale.

„Raportul de peste noapte subliniază faptul că săptămâna viitoare Banca Japoniei este în direct pentru o potenţială schimbare de politică”, a declarat Chris Turner, şeful global al pieţelor la ING din Londra.

„Aţi putea începe să vedeţi normalizarea politicii monetare, ceea ce ar fi un pas uriaş pentru Japonia (şi) un vânt din spate foarte pozitiv pentru yen”, a adăugat Turner.

În altă ordine de idei, dolarul a crescut puţin înainte de datele privind inflaţia din SUA, care sunt urmărite îndeaproape şi care ar putea oferi mai multă claritate cu privire la cât de repede se reduc presiunile asupra preţurilor în cea mai mare economie din lume şi la impactul asupra traiectoriei de majorare a dobânzii de către Rezerva Federală.

Indicele dolarului american a crescut cu 0,1%, până la 103,25, nu departe de minimul ultimelor şapte luni de 102,93 atins la începutul săptămânii.

Aşteptările conform cărora Fed s-ar putea apropia de sfârşitul campaniei sale agresive de înăsprire a politicii monetare şi că s-ar putea să nu fie nevoită să majoreze ratele atât de mult pe cât se temea anterior au făcut deja ca dolarul verde să se prăbuşească la minimele de mai multe luni faţă de colegii săi din acest an.

„Există un mesaj coerent de relaxare a presiunilor asupra preţurilor în Statele Unite, aşa că, chiar dacă veţi avea o surpriză în creştere a IPC, aceasta nu ar submina complet tendinţa”, a declarat Turner de la ING.

„Datele ISM din sectorul serviciilor de vinerea trecută, de sub 50 de puncte, sporesc temerile legate de recesiune, iar acest lucru susţine contextul de dolar moale în care Fed ar putea relaxa politica mai târziu în acest an„, a adăugat Turner, ING prognozând încă 50 de puncte de bază de majorări ale ratelor în acest an, înainte de reduceri de 100 de puncte de bază în a doua jumătate a anului.

Lira sterlină a alunecat cu 0,1%, la 1,2140 dolari, în timp ce euro a scăzut cu 0,1%, la 1,0747 dolari, după ce în şedinţa precedentă a urcat la un maxim al ultimelor şapte luni de 1,07765 dolari.

Euro continuă să găsească sprijin în mesajele de tip hawkish ale oficialilor Băncii Centrale Europene, patru dintre aceştia solicitând miercuri creşteri suplimentare ale ratei.

„Aşteptările noastre sunt pentru încă 125 de puncte de bază de creşteri ale dobânzii din partea BCE şi să rămână acolo până în 2024”, a declarat Turner.

„Opiniile noastre de bază pentru politica Fed faţă de politica BCE ar fi pentru un euro-dolar mai puternic pe parcursul anului”.

Aussie a alunecat cu 0,2% la 0,6893 dolari, în timp ce kiwi a scăzut cu 0,3% la 0,6344 dolari.

Datele publicate joi au arătat că excedentul comercial al Australiei a crescut în mod neaşteptat în noiembrie şi a depăşit cu mult previziunile.

Yuanul offshore al Chinei s-a situat ultima dată la 6,7589 pentru un dolar, după ce mai devreme în cursul şedinţei a atins un maxim al ultimelor cinci luni de 6,7545 pentru un dolar, pe fondul optimismului că economia chineză este pe drumul spre redresare.

Între timp, bitcoin a fost în creştere pentru a cincea zi consecutivă, atingând cel mai ridicat nivel din ultima lună, de 18.370 de dolari.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dolar,
inflaţie,
yen

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici