ZF:Anularea facilităţilor fiscale pentru IT sau construcţii a încins spiritele: Ar trebui anulate Prima casă, IMM Invest sau alte intervenţii ale statului în economie?

Anularea facilităţilor fiscale pentru IT sau construcţii a încins spiritele, pentru că este invocat principiul nediscriminării, al condiţiilor egale pentru toată lumea: Ar trebui aplicată această regulă peste tot şi să fie anulate Prima casă, IMM Invest sau alte intervenţii ale statului în economie?

4966 afișări
Imaginea articolului ZF:Anularea facilităţilor fiscale pentru IT sau construcţii a încins spiritele: Ar trebui anulate Prima casă, IMM Invest sau alte intervenţii ale statului în economie?

ZF:Anularea facilităţilor fiscale pentru IT sau construcţii a încins spiritele: Ar trebui anulate Prima casă, IMM Invest sau alte intervenţii ale statului în economie?

În disputa eliminării facilităţilor fiscale pentru IT, construcţii sau agro dintre jucătorii din economie şi macroeconomişti sunt invocate două principii: jucătorii din piaţă, pe de-o parte, spun că este vorba de politica industrială pentru a accelera sectoare strategice, iar pe de altă parte economiştii vorbesc de „level playing field”, un concept economic care izvorăşte din principiul terenului de joc din sport: terenul este acelaşi, regulile aceleaşi pentru toată lumea. Cu toate acestea, se ridică întrebarea dacă, conform principiului level playing field, nu ar trebui eliminate toate intervenţiile statului în economie, cum ar fi programul Prima casă sau IMM Invest?

„Sunt facilităţi (Prima casă, IMM Invest – n. red.), dar sunt adresate oricui. Prima casă este un program social, iar la IMM Invest orice companie, care este IMM, poate să aplice. Statul trebuie să vină cu garanţii şi trebuie să fie credibil pentru bancă. Programele care se adresează tuturor sunt level playing field, dar cele adresate numai unei categorii, nu”, este de părere Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

La facilităţile fiscale, cum ar fi scutirea de plată pentru impozitul pe venit este mai simplu să fie indicată discriminarea: cu ce este mai special un angajat din IT care câştigă spre 3.000 de euro net pe lună faţă de un paznic dintr-un supermarket care câştigă 2.500 de lei pe lună net, după ce îşi plăteşte toate impozitele şi contribuţiile?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici