ZF: Companiile turceşti nu aşteaptă terminarea războiului pentru a investi în Ucraina

Unde Uniunea Europeană vede obstacole, Turcia vede oportunităţi. Companiile turceşti nu aşteaptă terminarea războiului pentru a investi în Ucraina, iar comerţul bilateral a ajuns la un nivel record, relevă Ziarul Financiar

3895 afișări
Imaginea articolului ZF: Companiile turceşti nu aşteaptă terminarea războiului pentru a investi în Ucraina

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Ucraina are nevoie de bani, in­vestiţii şi bunăvoinţă din partea partenerilor internaţio­nali pentru a supravieţui eco­no­mic războiului cu Rusia şi pentru a putea respinge în continuare armata rusă invadatoare. Dacă ajutorul financiar din partea Uniunii Europene întârzie, iar cel al SUA s-a împotmolit în mlaştina jocurilor politice de la Washington, Turcia nu pierde timpul - scrie Ziarul Financiar.

De când Moscova a pornit război contra Ucrainei, comerţul dintre această ţară şi Turcia a urcat la cel mai ridicat nivel din istorie. A atins opt miliarde de dolari în 2023. Din aces­tea, trei miliarde de dolari reprezintă expor­tu­rile ucrainene. De asemenea, în 22 de luni de răz­boi, companiile turceşti au investit în Ucrai­na 300 de milioane de dolari, potrivit lui Burak Pehlivan, preşedintele boardului Asociaţiei de afaceri turco-ucrainene, citat de Ukrinform.

Investiţiile par mici în raport cu ajutoarele militare şi financiare de 75 de miliarde de dolari acordate până acum de SUA sau cu pachetul de asistenţă financiară de 50 de miliarde de euro al UE destinat Kievului şi blo­cat de Ungaria, însă companiile turceşti fac ceea ce alţii nu au curajul să facă. Investesc şi pariază pe o ţară în război. Aceasta însemnă o poziţie privilegiată pentru busi­nessul turcesc în planurile pen­tru reconstrucţia econo­mi­că a Ucrainei de după răz­boi, deschidere spre sectoarele stra­tegice şi oportunităţi pier­dute pentru companiile europene.

FMI a aprobat luna aceasta transferul a 900 de milioane de dolari către Kiev, ceea ce duce finanţarea totală acordată de instituţie guvernului ucrainean la 4,5 miliarde dolari. În 2024 ar putea veni o nouă tranşă, de 5,4 miliarde dolari, dar banii de la fond sunt condiţionaţi de implementarea unor reforme, ceea ce este greu de făcut pe timp de război.

Unele oportunităţi sunt deja pier­dute. În timp ce transportatorii de mărfuri cu tirul din Polonia, Ungaria şi Slovacia blochează punctele de trecere vamale cu Ucraina, cresc exporturile de fructe şi legume turceşti pe piaţa ucraineană, potrivit mai multor site-uri de ştiri pentru sectorul agricol din regiune. Produsele exportatorilor tradiţionali europeni, cum ar fi cei din Italia şi Spania, ajung în continuare pe pieţele din Ucraina, dar cu întârzieri şi costuri mai mari din cauza blocadelor de la graniţă.

De aceea, preţurile lor pe rafturile magazinelor cresc. În aceste condiţii, pon­derea legumelor şi fructelor turceşti în total a crescut cu până la 18% într-un an, spune Tatiana Popovici, şefa de marketing la Şuvar, cea mai mare platformă de vânzare wholesale de produse agricole din Ucraina. În prezent, produsele turceşti au ajuns să ocupe aproape 40% din piaţa locală. Ponderea citricelor este de 60%. Importurile din Turcia vin prin Bul­garia, România şi Moldova. Iar Ucraina nu este o piaţă de consum de neglijat. Înainte de război avea aproape 44 de milioane de locuitori. Turcia şi Ucraina îşi intensifică legăturile comerciale cu toate că între cele două state nu funcţionează, încă, un tratat de comerţ liber. Există unul, dar acesta nu a intrat în vigoare.

O parte semnificativă din investiţiile com­paniilor turceşti s-au dus în sectorul energiei regenerabile. Güriş, Exim Holding şi Pekingtaş Energy operează în Ucraina. Compania de construcţii Onur Group a devenit unul dintre cei mai mari investitori de acolo, aducând peste 200 de milioane de dolari în opt sectoare dife­rite. În octombrie, Haluk Bayraktar, CEO-ul Baykar, producătorul celebrelor drone Bayrak­tar, a anunţat că compania sa investeşte 100 de milioane de dolari într-o fabrică de aparate zburătoare fără pilot în Ucraina, într-un centru de service şi birouri. Lucrările de construcţie au început deja şi proiectul va deveni funcţional într-un an şi jumătate. Dar turcii nu sunt singurii străini care pariază pe revenirea economiei ucrainene.

Kievul a primit de la începutul războiului asistenţă financiară pentru buget de 69 miliarde de dolari. Ucraina îşi cheltuie toate veniturile pentru a finanţa armata şi sectorul apărării. Pentru 2024 este aşteptat un deficit bugetar de 43 miliarde dolari.

The Wall Street Journal dă exemplul fon­dului de investiţii Chicago Atlantic al aventu­rierului John Mazarakis. Acesta s-a îmbogăţit împrumutând bani companiilor de canabis şi din vânzarea de pizza prin propriul lanţ de restau­ran­te. Mazarakis şi Chicago Atlantic se pregă­tesc acum să investească până la 250 de milioane de dolari în construirea de locuinţe şi parcuri industriale în Ucraina. Ca el mai sunt câţiva, atraşi, pe de o parte, de posibilitatea de a ajuta la lupta contra Rusiei, iar pe de alta de preţurile foarte mici ale activelor ucrainene, efect al răz­bo­iului şi crizei economice profunde. Economia ucraineană s-a prăbuşit cu 30% în 2022.

A reînceput să crească abia în trimestrul doi al anului curent. Comerţul extern s-a micşorat cu o treime. Kievul a primit de la începutul războiului asistenţă financiară pentru buget de 69 miliarde de dolari. Ucraina îşi cheltuie toate veniturile pentru a finanţa armata şi sectorul apărării, potrivit Reuters. Pentru 2024 este aşteptat un deficit bugetar de 43 miliarde dolari. De aceea orice ban din afara ţării este binevenit.

FMI a aprobal luna aceasta transferul a 900 de milioane de dolari către Kiev, ceea ce duce finanţarea totală acordată de instituţie guvernului ucrainean la 4,5 miliarde dolari. În 2024 ar putea veni o nouă tranşă, de 5,4 miliarde dolari, dar banii de la Fond sunt condiţionaţi de implementarea unor reforme, ceea ce este greu de făcut pe timp de război. Pentru anul viitor sunt aşteptate alte 1,5 miliarde dolari de la alte instituţii financiare internaţionale.

Pachetul de ajutor din partea UE, cel blocat de Ungaria, este şi el întins pe mai mulţi ani. Banii nu vor veni dintr-o dată. Cele mai mari speranţe Kievul le are în SUA şi a convenit pachete de ajutor financiar pentru 2024 cu Marea Britanie şi Japonia. Discuţii în acest sens sunt purtate şi cu Canada, Norvegia şi Coreea de Sud.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici