Video ZF: Petrom, Orange, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica şi Vodafone, cele mai valoaroase companii

Petrom, Orange, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica şi Vodafone sunt, în această ordine, cele mai valoroase companii din Top 100 companii după 20 de ani de capitalism realizat de Ziarul Financiar.

47 afișări

Petrom s-a menţinut pe prima poziţie, deşi valoarea companiei a coborât de la 4,89 miliarde euro la 3,57 miliarde euro, fiind secondat, la fel ca în 2008, de compania de telefonie Orange, a cărei valoare este estimată la 3,51 miliarde euro, faţă de 4,6 miliarde euro cu un an în urmă.

Ziarul Financiar, consiliat de casa de investiţii Capital Partners, a indicat pe poziţia a treia Fondul Proprietatea, nou intrat în top, cu o valoare de piaţă estimată la 3,5 miliarde euro.

Hidroelectrica urcă un loc în Top 100 ZF, până pe poziţia a patra, chiar dacă şi în cazul acestei societăţi valoarea de piaţă a coborât de la 3,6 miliarde euro la 3,28 miliarde euro.

Primele cinci poziţii sunt completate de Vodafone, care coboară două poziţii, cu o valoare de piaţă de 3,085 miliarde euro, în scădere cu un miliard de euro comparativ cu anul trecut.

Clasamentul continuă cu Romgaz (2,73 miliarde euro), Banca Comercială Română (2,26 miliarde euro), BRD- Groupe Societe Generale (2,09 miliarde euro), Nuclearelectrica (1,8 miliarde euro) şi Romtelecom (1,093 miliarde euro).

După poziţia a zecea, nu mai sunt companii cu valoare de piaţă estimată peste un miliard de euro. În topul precedent erau evaluate 12 companii peste un miliard de euro, în scădere faţă de 2007, când s-au încadrat peste această valoare 18 societăţi.

Valoarea totală a companiilor din top 100 ZF este cu 14 miliarde sub nivelul estimat în 2008, şi cu 40 de miliarde de euro mai jos faţă de 2007. Din primele 30 de companii, numai două societăţi au fost evaluate în creştere, respectiv Nuclearelectrica şi Loteria Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici