COMENTARIU Crenguţa Nicolae: Ia-ţi paşaport de vaccinare, arată că îţi pasă!

3859 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Crenguţa Nicolae: Ia-ţi paşaport de vaccinare, arată că îţi pasă!

COMENTARIU Crenguţa Nicolae

Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a pronunţat la 15 ianuarie „pentru moment” împotriva paşapoartelor de vaccinare, cu argumentul că „sunt încă prea multe necunoscute în privinţa eficienţei vaccinurilor în reducerea transmiterii virusului, iar vaccinurile sunt încă disponibile în cantităţi limitate”.
 
OMS lucrează însă încă din octombrie trecut împreună cu Estonia la proiectul unui certificat digital de vaccinare, denumit „card galben inteligent” (după „cardul galben” tradiţional pentru cei vaccinaţi contra febrei galbene) şi bazat pe tehnologia blockchain. Acest document, potrivit Reuters, ar urma să fie folosit pentru asigurarea trasabilităţii datelor între sistemele naţionale de sănătate şi pentru stimularea vaccinării în ţările sărace prin progamul Covax, destinat lor.
 
Atitudinea OMS, care declarativ recomandă prudenţă, dar în practică pregăteşte de mult terenul pentru următoarea inovaţie în materie de supraveghere medicală a populaţiei, a fost adoptată şi de alte autorităţi. Până acum au optat deschis pentru astfel de paşapoarte Islanda, Estonia, Danemarca, Suedia, Spania, Belgia, Austria, Bulgaria, Polonia, Marea Britanie, Grecia, Israel, Portugalia, Cipru, Cehia, Ungaria, Italia, Slovacia. Singurele care n-au susţinut de la început ideea au fost Germania, Franţa şi România, cu argumente medicale (Angela Merkel – „trebuie mai întâi să se stabilească limpede că persoanele vaccinate nu mai pot transmite virusul”), etice (Emmanuel Macron – „sunt chestiuni de ordin etic care au nevoie de clarificare”) şi logistice (Klaus Iohannis – „să împărţim populaţia Europei în două, cei vaccinaţi şi cei care încă nu au fost vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun”).
 
La summitul UE din 25 februarie, s-a uitat însă complet de aceste argumente şi a devenit clar că introducerea paşapoartelor e deja o chestiune de câteva săptămâni, pentru că se apropie rapid sezonul de vară. De data aceasta, totul va fi prezentat sub umbrela generoasă a unităţii Europei, întrucât cu un paşaport valabil în toată UE ar dispărea toate frecuşurile actuale legate de decizia câte unei ţări de a închide graniţele sau de a pune obstacole prea mari în calea circulaţiei libere în interiorul Uniunii. Cât priveşte România, site-ul de ştiri Ynet scria încă din 3 februarie că Israelul negociază coridoare de turism exclusiv pentru vaccinaţi cu mai multe ţări, între care şi România, deşi premierul Florin Cîţu neagă şi acum că ar fi dat vreun mandat pentru asemenea discuţii.
 
E greu de spus în ce măsură elanul uniformizator presupus de un paşaport de vaccinare standardizat ar putea acoperi diversitatea de situaţii din viaţa reală, o diversitate ce nu se reduce nicidecum la contrastul dintre o majoritate care poate suporta fără probleme vaccinarea şi o minoritate neglijabilă cu contraindicaţii la vaccinare. Fostul premier britanic Tony Blair a imaginat deja un paşaport digital care să cuprindă mai multe date medicale, respectiv să combine situaţia la zi a vaccinării cu situaţia la zi a testării, în caz că un călător nu se poate vaccina, dar suplineşte asta cu un test proaspăt făcut. Ce valabilitate ar urma să aibă un asemenea act ne spune indirect Albert Bourla, şeful Pfizer, care tocmai a declarat pentru NBC: „În fiecare an trebuie să mergeţi să vă faceţi vaccinul antigripal. Va fi la fel şi pentru Covid: într-un an va trebui să mergeţi şi să vă faceţi şi vaccinul anual pentru Covid, ca să fiţi protejaţi.”
 
Ideea unui al treilea rapel sau a vaccinării anuale a fost enunţată de premierul israelian Benjamin Netanyahu la Forumul Economic Mondial de luna trecută, mai apoi şi de premierul britanic Boris Johnson, dar cei doi păreau cel puţin că o prezintă ca pe o posibilitate, nu ca pe o certitudine. Plus că pe atunci nici nu se vorbea încă de vaccinarea copiilor, pe când acum marii producători au început testele clinice pe copii. Dacă ştiinţa ar avea într-adevăr cuvântul decisiv, atunci nu doar că vaccinarea anuală n-ar trebui să fie prezentată drept un fapt bătut în cuie, dar n-ar trebui să fie obligatoriu nici măcar un singur rapel dacă persoana are deja anticorpi dezvoltaţi natural după Covid. În materie de imunitate la coronavirus nu funcţionează principiul că o stimulare a organismului cât mai agresivă şi mai des repetată cu vaccin produce o protecţie mai bună, ci dimpotrivă, singurul rezultat e brutalizarea inutilă a organismului (după cum au aflat deja pe pielea lor mulţi foşti bolnavi de Covid la vaccinarea cu prima doză). De aceea Franţa nu mai cere deloc rapel pentru foştii bolnavi de Covid, orientându-se exact după studiile care arată ce răspuns imunitar impecabil au obţinut aceştia după o singură doză.
 
Mai rămâne obiecţia cu transmiterea virusului de către cei vaccinaţi, obiecţie ridicată de cei ce găsesc abuzivă argumentaţia de genul „nu fiţi egoişti, vaccinaţi-vă ca să arătaţi că vă pasă de ceilalţi”, cum a recomandat zilele trecute însăşi regina Elisabeta a II-a după rapel. Filantropul Bill Gates a apucat să declare într-o discuţie pe Clubhouse că şi acum după vaccinare poartă mască, pentru că „dacă eşti vaccinat, poţi să transmiţi în continuare”; e de aşteptat să se impună însă până la urmă ideea că vaccinarea reduce şi transmiterea, deşi încă nu se ştie cu cât. Iar transmiterea care ar trebui studiată mai îndeaproape nu e doar cea de la vaccinat la nevaccinat, ci şi invers, precum şi între vaccinaţi: doi cercetători de la Norwich Medical School care au evaluat eficienţa primei doze au constatat că în Israel, în primele circa opt zile după inoculare, incidenţa zilnică a infectărilor aproape s-a dublat în rândul celor vaccinaţi (fenomen cu care s-au confruntat în modul cel mai nefericit şi o mulţime de cămine de bătrâni din mai toate ţările europene unde a început campania de imunizare).
 
Mai departe însă, odată depăşite aceste mici obstacole medicale, uzul noilor paşapoarte de vaccinare poate rămâne limitat la turismul internaţional sau se poate extinde, în funcţie de fantezia politicienilor, la condiţionarea accesului în baruri, restaurante, malluri, transport în comun, teatre, stadioane, şcoli, fabrici, bănci etc. Posibil să nu iasă chiar ca în Israel, unde autorităţile locale tocmai au căpătat prin vot parlamentar acces la listele cu nevaccinaţi, pe care le pot folosi ca să le bată la uşă respectivilor spre a-i trimite să-şi facă injecţia. Dar utilizările paşapoartelor de vaccinare pot fi multiple. Un comentator de la The Guardian a propus ca paşapoartele de vaccinare să devină o pârghie pentru a grăbi guvernul conservator să ia o decizie de legalizare a şederii în Regatul Unit a sutelor de mii de imigranţi fără acte, pentru că atâta vreme cât sistemul medical de stat NHS îşi împarte accesul la datele medicale ale populaţiei cu Home Office şi cu autorităţile care răspund de imigrare, imigranţii respectivi au tot interesul acum să fugă de vaccinare.
 
Cert este deocamdată un singur lucru, anume că sondajele de opinie făcute în UE favorizează în general introducerea pe scară largă a acestor paşapoarte. Politicienii din toate ţările ştiu bine asta, pentru că oamenii sătui de restricţii şi de sărăcie ar face orice ca să scape şi să se poată deschide în sfârşit economia. De aceea va fi şi foarte uşor de combătut orice fel de critică a paşapoartelor de vaccinare, iar reticenţii vor fi portretizaţi rapid drept retrograzi, speriaţi de bombe sau chiar antivaccinişti. Am văzut, de la carantina din primăvara trecută încoace, cum arată descărcarea frustrărilor de pandemie pe diverse categorii: inconştienţii care ies să se plimbe în parc, egoiştii care merg la cumpărături neesenţiale, ignoranţii care stau la terase etc. Dacă n-ar fi fost criza actuală de vaccinuri, următorii pe lista vinovaţilor ar fi fost deja nesimţiţii care refuză vaccinurile sau trădătorii care propagă teorii ale conspiraţiei despre ele. Dar nu e timpul pierdut, fiindcă tiradele contra nesimţiţilor şi a egoiştilor pot fi folosite foarte bine şi pentru oricine ar pune la îndoială beneficiile paşapoartelor de vaccinare. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici