COMENTARIU Lelia Munteanu: Câinii războiului

Cotidianul israelian Yedioth Ahronoth a publicat acum două zile un articol despre Unitatea Oketz (care s-ar traduce prin „muşcătură") a Tzahal (Armata israeliană).

1951 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Câinii războiului

COMENTARIU Lelia Munteanu: Câinii războiului

Unitatea Oketz - aşa cum citim pe site-ul Tzahal – funcţionează cu câini dresaţi special, atât pentru acţiuni contrateroriste, pentru căutare-salvare, cât "şi în alte scopuri specifice". Fiecare dintre câini este dresat pentru o misiune specifică, inclusiv, de pildă, localizare de arme şi detectare de explozivi. Înfiinţată în 1974, în urma valului de acţiuni teroriste care a lovit Israelul, Unitatea Oketz „a funcţionat în secret deplin până în 1988, când existenţa ei a fost dezvăluită public pentru prima oară în urma unei acţiuni în Liban".

Textul dinYedioth Ahronoth e intitulat „Hamas foloseşte câini pentru a perturba unitatea canină a Tzahal". Îngrijorarea este că, mai nou, comandourile Hamas leagă câini de talie mare în locurile pe unde ştiu că va scotoci Unitatea Oketz. Şi, cu toate că dulăii militarilor sunt, evident, „dresaţi să nu fie distraşi de alte animale sau de zgomotele războiului", există îngrijorarea că astfel de situaţii au început să capete o frecvenţă mare şi perturbă operaţiile din teren.

Probabil cele mai spectaculoase misiuni se desfăşoară în labirintul de tuneluri ale Hamas din Gaza, pline de capcane. Acolo cânii intră primii şi de multe ori nu mai ies.

Nu e primul, nu va fi nici ultimul război în care câinii (şi alte animale sau păsări) sunt folosiţi ca arme. Se întâmplă din antichitate. Numărul cel mai mare de câini, în jur de 10.000, au „luptat" în Al Doilea Război Mondial – câini bombe-vii, câini sanitari, câini mesageri, câini genişti.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici