COMENTARIU Lelia Munteanu: Covidul poate ridica în Israel un partid anti-religios

2077 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Covidul poate ridica în Israel un partid anti-religios

Profimedia

Influentul lider al Curţii lituaniene din Israel, rabi Shmaryahu Yosef Chaim Kanievsky, a fost testat pozitiv cu Covid-19. Ilustrul învăţător are 92 de ani. (Până ieri, le spunea credincioşilor că modalităţile cele mai bune de a învinge covidul sunt trei: evitarea vorbirii fără rost, smerenia şi altruismul). A trebuit să intre în izolare şi nu va participa la slujbele de Sukot şi Simhat Tora.
 
Apropiaţii rabinului sunt foarte discreţi în legătură cu evoluţia sănătăţii sale; se ştie doar că are febră. Dacă la venerabila-i vârstă va reuşi să învingă boala - Dumnezeu să-l ajute! - ideea că spiritul învinge va triumfa periculos în rândul religioşilor.
 
Cred şi mărturisesc că multe pot fi biruite cu ajutorul spiritului, prin puterea minţii. Cred, de asemenea, că puţini o pot face şi că e riscant, dacă nu de-a dreptul criminal, să ceri maselor un astfel de experiment, cât vreme există medicamente şi reguli sanitare.  
 
Dr. Gabriel Barbash, fostul manager al spitalului Ichilov din Tel Aviv, analizează situaţia, observând că evreii de rit aşkenaz din Israel (cei care provin din Europa centrală şi de vest) pot fi consideraţi fundamentalişti în comparaţie cu fraţii lor de rit sefard (evreii iberici şi descendenţii acestora).
 
Aşkenazimii consideră că boala e de la Dumnezeu şi trebuie primită cu bucurie ca orice încercare. Ei sunt vârful de lance al celor care se împotrivesc vaccinărilor. Au şi anunţat că nimeni nu-i va scoate din corturile de Sukot şi nu le va tulbura sărbătorile care sunt un scut împotriva covidului. Exact aşa se va întâmpla, fiindcă aşa se întâmplă de obicei: vor primi amenzi simbolice, iar poliţia nu va intra în corturile pe care i-a lăsat să le construiască de la Yom Kippur încoace, conform tradiţiei. Comunităţile aşkenaze au fost mereu un fel de stat în stat.  
 
Sefarzii, moderaţi, sunt de-a dreptul un model al respectării restricţiilor în epidemie. Ideea lor, ruptă tot din Tora, e: „Salvaţi-vă (trupul), pentru Spirit". Însă din solidaritate nu condamnă comportamentul fraţilor lor.
 
O ţară întreagă e în carantină, iar lucrul acesta se datorează în cea mai mare măsură ultrareligioşilor aşkenazimi. Susţinuţi total de Statul în care nu cred (pentru că singura lor îndeletnicire e rugăciunea), de Statul pe care nu-l respectă (refuză să participe la ceremonia Zilei Independenţei), atrag - cu atât mai mult în vreme de epidemie - ostilitatea populaţiei.
 
Cel care ar putea corecta cât de cât situaţia e premierul Netanyahu, dacă le-ar aplica regulile Semaforului, izolându-le doar comunităţile şi nu întreg Israelul, adâncind astfel criza economică. Dar n-o face din raţiuni politice (aşkenazimii sunt electoratul său).
 
În acest context, ostilitatea populaţiei (evit a doua oară cuvântul „ură") poate duce la crearea unui partid antireligios. Un partid de tip Şinui (Schimbare), precum cel condus cu ani în urmă de Tommy Lapid. Fiul său, Yair Lapid, călcându-i pe urme, e actualmente liderul partidului Yesh Atid (Avem Viitor), care s-a retras din alianţa Kahol Lavan când Benny Gantz a pus bazele guvernului de uniune naţională cu Likud-ul  lui Netanyahu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici