COMENTARIU Lelia Munteanu: Marele şi Indestructibilul Bibi se îndreaptă spre următorul mandat de premier

1938 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Marele şi Indestructibilul Bibi se îndreaptă spre următorul mandat de premier

Chiar dacă, la comunicarea deciziei, încălcând tradiţia, preşedintele Reuven Rivlin nu l-a invitat pe Netanyahu şi n-a mai avut loc festivitatea urărilor de succes şi a strângerilor de mână, pe Marele şi Indestructibilul Bibi l-a împuternicit să formeze Guvernul.

Preşedintele a rostit o alocuţiune de un sfert de oră, în care şi-a exprimat - sub toate formele - regretul pentru decizia pe care a fost nevoit s-o ia, una deloc uşoară. A accentuat faptul că, din păcate, criteriile etice nu fac parte din actuala legislaţie referitoare la desemnarea candidatului. Legea se referă strict la şansa de alcătuire a Executivului, exprimată exclusiv numeric, fără specificarea că numărul e obligatoriu să fie 61.

Dacă ar fi fost după domnia sa, n-ar fi dat mandatul nimănui, ci l-ar fi înapoiat poporului, adică Knessetului (Parlamentului), a spus Rivlin. Dar, ca preşedinte, nu se poate aşeza deasupra legii, a adăugat, şi nu poate rezolva dilema cruntă: este sau nu este corect ca un inculpat penal să formeze guvernul. Tot în calitate de preşedinte, recunoaşte suveranitatea poporului în luarea deciziilor, iar poporul şi-a spus cuvântul prin cei 52 de membri ai Knessetului, care i-au acordat încrederea lui Netanyahu. 52 poate să nu fie de ajuns, dar e mai mult decât 45 (numărul de recomandări obţinut de următorul candidat, respectiv Yair Lapid).

Marele Bibi are la dispoziţie 28 de zile să arate ce poate. În cazul în care Bibi nu va reuşi, lucru puţin probabil, intuiesc că Preşedintele nu va mai pierde timpul cu o altă rundă de consultări, ci va returna mandatul către Knessetului, să se descurce. Şi, fiindcă n-o să se descurce, ar urma alte anticipate. Singurul căruia i-ar conveni inclusiv acest improbabil scenariu ar fi tot Netanyahu, care s-a aşezat cum ştie mai bine, în poziţia pe care vechiul său amic, Donald, ar numi-o win-win.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici