COMENTARIU Lelia Munteanu: Năluca Nemilostivitorului

854 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Năluca Nemilostivitorului

COMENTARIU Lelia Munteanu: Năluca Nemilostivitorului

De ce s-ar întoarce astăzi cuvintele acestei poveşti să mă bântuie? De ce nu-şi află încă odihna?Le mai şoptesc o dată:   

... Pare că marea ar fi aruncat-o pe ţărm – iată tâlcuirea dramaticei frumuseţi a mănăstirii Dohiariu. Şi ar mai fi una – o tâlcuire suprafirească, pe care închid ochii şi încerc s-o istorisesc.

Deşi domnitorii români au ţinut cu danii grele şi odoare scumpe toate mănăstirile Sfântului Munte, noi n-avem acolo decât două schituri – Prodromu şi Lacu – înconjurate de o puzderie de chili, să le ţină de urât.

Nicăieri însă în alt sfânt lăcaş din republica monahală a Athosului nu e mai prezentă năluca ctitorului ca la Dohiariu.

Aşezat în dreapta naosului, alături de Ruxandra Doamna, în tabloul votiv, şi încă o dată în stânga naosului, înveşmântat în rasă călugărească, cu aureola sfinţilor în jurul capului - Alexandru Vodă Lăpuşneanu, pe care obştea de la Dohiariu îl cinsteşte ca pe Cuviosul Pahomie.

Atât în prima, cât şi în cea de-a doua domnie, Vodă Lăpuşneanu s-a îngrijit de multe mănăstiri ale Athosului, dar pe aceasta a rezidit-o şi a împodobit-o ca pe nici o alta.

Acel Lăpuşneanu – pe numele său adevărat Petre Stolnicul, de unde şi iniţiala numelui primit când, pe patul de moarte, a fost călugărit. Acel Lăpuşneanu plin de sângele duşmanilor săi, pe care cronicarul Ureche l-a împins în istoria scrisă. Acel Lăpuşneanu care (tot din Letopiseţ cetire) i-a răspuns unui pretendent la tron ce-l sfătuia să facă întoarsă calea, fiindcă boierii de divan nu-l vor: "De nu mă vor, eu îi voi pre ei şi, de nu mă iubesc, eu îi iubesc pre dânşii". Atât i-a iubit încât Grigore Ureche numără 47 de capete tăiate la un singur ospăţ.

Gura spurcată a cronicarului şi vremurile hidoase au făcut din acest personaj complicat un monstru, ca posteritatea să-l poată combate ca pe un monstru.

Vodă Lăpuşneanu a fost un personaj contorsionat şi crud, pe măsura epocii sale.

Năluca Nemilostivitorului mai stinge şi astăzi lumânările, râzându-şi de fratele candilolapt. Bântuie prin chili, încurcând ceasloavele. Dar asta adaugă candidei mănăstiri Dohiariu paloarea dramatică a unei taine pecetluite. O taină pecetluită cum e şi inima omului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici