COMENTARIU Lelia Munteanu: Netanyahu - amnistie, în schimbul retragerii din politică?

Israel - de trei ori alegeri, pentru un singur om.

440 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Netanyahu - amnistie, în schimbul retragerii din politică?

Netanyahu - amnistie, în schimbul retragerii din politică?

„Singura democraţie din Orientul Mijlociu” - una dintre cele mai puternice sintagme care definesc Israelul - începe să se subţieze. Ţara se învârte în jurul unui singur om şi a intereselor sale.

Netanyahu a reuşit să forţeze al treilea rând de alegeri. Dacă anticipatele din aprilie i-au fost necesare pentru a ocoli audierea necesară punerii sub acuzare, iar cele din septembrie pentru a-l împiedica pe Procurorul General să prezinte Preşedintelui şi Knessetului actele de acuzare, alegerile din 2 martie, pe care nu şi le doreşte decât el, vor fi pentru a-i asigura imunitatea.

Pe scena politică israeliană nu există lideri politici care să-i ţină piept. Cei din Kahol Lavan (Albastru Alb) sunt încă neexperimentaţi şi chiar dacă până şi Israel Hayom, oficiosul premierului, îi dă cu 3-4 mandate înaintea Likud, e greu de crezut că-şi vor putea fructifica avantajul ulterior, la masa verde. Vulpoiul bătrân Lieberman de la Yisrael Beiteinu n-are tracţiune electorală.

De câteva zile, Canal 13 transmite o serie de reportaje “la catafalc”:  “Netanyahu, ultima luptă”, despre viaţa şi opera politică a acestuia. Duminică e anunţată altă producţie - „Zilele lui Netanyahu”. Se întreţine iluzia de crepuscul, care nu mi se pare că ar ilustra realitatea politică.

Ieri seară, Lieberman ieşise cu o declaraţie care i s-a părut că l-ar putea păcăli pe Bibi: „Dacă se va pune problema, sunt de acord ca Netanyahu sa fie amnistiat, în schimbul retragerii din politică. Nimeni nu vrea să vadă un prim-ministru în puşcărie”. Azi-dimineaţă, naivul Benny Gantz, co-liderul incoruptibililor de la Kahol Lavan, s-a grăbit să se declare de acord cu acest gheşeft.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici