COMENTARIU Lelia Munteanu: Va ceda Netanyahu şantajului exercitat de membrii propriei coaliţii?

566 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Va ceda Netanyahu şantajului exercitat de membrii propriei coaliţii?

COMENTARIU Lelia Munteanu: Va ceda Netanyahu şantajului exercitat de membrii propriei coaliţii?

Veştile de la Cairo vizând un acord de încetare a focului în Gaza sunt puţine şi contradictorii. Ultima rundă a negocierilor s-a încheiat.

S-ar părea că Statele Unite au luat iniţiativa, presând mediatorii Qatar şi Egipt ca la rându-le să facă presiuni asupra Hamas, care pare să-şi menţină pretenţiile, fără concesii. Încetare completă a războiului, retragerea Armatei israeliene, întoarcerea civililor strămutaţi la casele lor, reconstrucţia Fâşiei şi eliberarea ostatecilor în schimbul palestinienlor din închisorile israeliene (în această ordine, fără a specifica o cifră – în noiembrie schimbul fusese de 240 la 105) convine de minune Hamas. Ar fi singura şansă să îşi conserve influenţa politico-militară în Gaza  Evident, nici Washingtonul, nici Ierusalimul nu pot fi de acord. De altfel, Netanyahu a calificat în repetate rânduri pretenţiile Hamas drept „himerice”.

Deşi - la cererea lui Biden formulată în convorbirea telefonică de joia trecută - Netanyahu a extins mandatul negociatorilor de la Cairo, un semn de bunăvoinţă, inutil câtă vreme siniştri săi colegi de coaliţie, extremisştii de drepta Ben-Gvr şi Smotrich (foto, primul de-a stânga, al doilea de-a dreapta) îl ameninţă cu încetarea susţinerii şi implicit cu pierderea  mandatului de premier. Ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir, s-a şi grăbit s-o spună azi-dmineaţă, ca pe o condiţie clară: „dacă Netanyahu decide să pună capăt războiului fără un atac vast în Rafah” (localitatea de graniţă din sudul Fâşiei Gaza, unde e află peste un milion de regugiaţi din nord şi centru şi unde se presupune că s-ar afla ultimul bastion al Hamas). În ce-l priveşte pe Bezalel Smotrich, acesta s-a împotrivit vehement şi acordului de încetare a focului din noiembrie.

Cu toată insistenţa Administraţiei Biden, în ciuda faptului că eşecul acordului de la Cairo îi va alunga preşedintelui din electorat, chiar dacă măreaţa realizare pe care doreşte să o raporteze în mandatul său - tratatul de pace dintre Israel şi Arabia Saudită – e în pericol să se spulbere, e greu de crezut că acordul de la Cairo are vreo şansă de a fi ratificat.

Aflat între presiunea străzii care îi cere denisia (rude ale ostatecilor, dar şi vechii manifestanţi împotriva modificării Legii Justiţiei care s-au activizat) şi presiunea colegilor de coaliţie, care îl ameninţă cu demiterea, mi-e teamă că premierul Netanyahu îşi va urmări interesul personal, va ceda şantajului exercitat de Ben-Gvir şi Smotrich iar  încetare războiului din Gaza rămâne deocamdată, pentru omenirea care o aşteaptă, o fantasmă pioasă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici