COMENTARIU Marius Oprea | USR-PLUS, inamicul tradiţiilor româneşti: acum, se iau la trîntă şi cu ”Pluguşorul”

4083 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea | USR-PLUS, inamicul tradiţiilor româneşti: acum, se iau la trîntă şi cu ”Pluguşorul”

Că USR-PLUS e pan-european, ştim. Ceea ce nu reuşesc însă, nici de bine, nici de rău să camufleze e că sînt, chiar într-un mod programatic, împotriva valorilor tradiţionale româneşti.

”Tradiţie” nu e un termen absent din preocupările USR-PLUS atunci cînd e vorba de a se manifesta, în orice formă, împotriva ei. Ieri, legea privind instituirea ”Zilelor colindului românesc” s-a lovit de opoziţia parlamentarilor formaţiunii. ”E pentru pîine şi circ”, a declamat preşedintele Comisiei pentru Cultură, Iulian Bulai.

Fără să fie deloc aşa. Legea, care îi are între iniţatori pe ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu de la PNL, urmăreşte încurajarea transmiterii colindelor către generaţiile viitoare, prin stabilirea sărbătorilor de iarnă ca perioadă oficială a colindelor, în care autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda inclusiv sprijin logistic şi fonduri din bugetele proprii, în vederea organizării unor ”evenimente specifice”. Adică a colindelor tradiţionale. Asta se făcea într-un fel sau altul şi pînă acum, dar de acum e şi în legea la care s-au opus doar doi parlamentari din UDMR. În schimb, a votat împotriva ei majoriatea celor din USR-PLUS, cu excepţia vice-premierului Dan Barna şi a ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă.

Foarte vocal, amintitul Bulai declara rituos: ”nu putem să dăm o lege pentru a substitui cutume şi tradiţii, sau pentru a le întări”. De ce nu? Răspunde tot el: ”dacă am avut colinde de sute de ani, nu o să dispară mîine, pentru că am intrat în UE şi nu o să se mai colinde”. Cred că după vrerea lor, aşa ar fi, de fapt. Dar proiectul a fost adoptat, cu 225 de voturi pentru: au votat cot la cot liberalii, pesediştii şi AUR.

La fel s-a întîmplat şi cînd s-a votat în Parlament ajutorul anual pentru schitul românesc ”Prodromul”, de la Muntele Athos, cînd toate cele 31 de voturi „împotrivă” au venit de la deputaţii USR-PLUS, inclusiv de la Dan Barna, context în care Rareş Bogdan declara că aceştia ”se dovedesc ignoranţi şi necunoscători de tradiţii, istorie şi diplomaţie”. Aş adăuga că şi de legislaţie: ajutorul anual acordat schitului românesc de la Athos este prevăzut expres în  Legea nr.114/2007. Chiar şi Ceauşescu a înţeles, începînd din 1976, să reia vechea tradiţie voievodală de sprijinire a mînăstirii Prodromul şi să-i acorde un ajutor anual. Nu şi USR-PLUS, care s-au arătat mai atei decît ”odiosul”.

Despre tradiţii, USR-PLUS s-a exprimat pozitiv în două rînduri.

Mai întîi, pe 14 aprilie 2020, cînd pe pagina de facebok a USR apărea următorul text: ”Tradiţiile sînt importante pentru fiecare popor. Din acest punct de vedere, preocuparea pentru respectarea lor este legitimă. Paştele a fost şi va fi întotdeauna o sărbătoare esenţială pentru un popor majoritar creştin”. Era atunci cînd, cu bisericile închise şi credincioşii trăind stări care numai a sărbătoare nu aduceau, ministrul Vela se gîndise, ca un bun creştin, că poliţiştii şi jandarmii i-ar putea consola, ajutîndu-i pe preoţi să împartă lumina. Respectînd însă mai mult Covid-ul şi Cotroceniul, decât tradiţia, useriştii s-au alăturat de fapt şi ei ”zmetiei” prezidenţiale, care l-a pocnit pe ministrul Vela în moalele capului.

A doua referinţă, mult mai edulcorată (de altfel şi singura din acest text) e chiar în programul de guvernare al USR-PLUS, frumos intitulat ”Revoluţia Bunei Guvernări. Paşii concreţi. Elemente de negociere pentru formarea coaliţiei de guvernare” cu PNL-ul. Aici, printre ultimele puncte se află cel initulat ”Sate cu arhitectură tradiţională protejată şi pusă în valoare”, plasat între ”Aducem sportul înapoi în şcoală” şi ”Democraţie şi presă liberă în Republica Moldova”.

E singura referinţă la tradiţie, dintr-un lung şi consistent program de guvernare despre care am fost asiguraţi că va fi respectat la virgulă. Inutil să mai spun că din cele 300 de granturi pentru acest an, prevăzute de USR-PLUS în programul negociat cu liberalii, în valoare de 25.000 euro fiecare (pentru restaurarea a tot atîtea case din mediul rural), nu s-a acordat niciunul.

Sînt în cunoştinţă de cauză, pentru că am aşteptat posibilitatea unui asemenea grant, după cum se vede din imaginea casei de mai sus, a unei case din satul natal al părinţilor mei. Dar despre ”arhitectura tradiţională a satelor” nici nu s-a mai adus vorba, că tot se numeşte programul lor ”paşi concreţi”. În ce? În ”Revoluţia Bunei Guvernări”, fireşte.

Ce să mai spui, în aceste condiţii, despre legăturile cu România, ca ţară, cu tradiţia şi istoria sa, a politicienilor acestei formaţiuni? Decît că ele nu există.  

P.S. între timp, din păcate, casa din imagine s-a prăbuşit. Cu una mai puţin, de-acum, pentru  aceşti ”paşi concreţi” ai USR-PLUS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici