Gândurile lui Cristoiu: Klaus Iohannis tot mai speră ca România să rămână crăcănată peste Atlantic

  • Ion Cristoiu: Avem de-a face cu schimbări uriaşe la nivelul relaţiilor dintre marile puteri. Dl. Klaus Iohannis nu ne-a spus în ce sens se schimbă balanţa strategică
  • Ion Cristoiu: Dacă ar fi vorba de o dislocare a trupelor SUA din Germania în România, trebuie făcută cu mare atenţie şi sigur cu îngăduinţa Berlinului. Iohannis e progerman. Noi va trebui să facem foarte multe jurăminte de iubire Germaniei.
  • Ion Cristoiu: România a ajuns o dublă slugă.Trebuie să facem uriaşe concesii Germaniei, în speţă UE, sperând că astfel nu se va supăra pe noi pentru că suntem în parteneriat strategic cu America. Trebuie să facem şi concesii uriaşe Americii
6372 afişări

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că relaţiile la nivelul marilor puteri se schimbă, iar comportamentul de tip Moromete al preşedintelui Iohannis, de a amâna luarea unor decizii strategice de politică externă, face ca România să rămână slugă la doi stăpâni: SUA şi Uniunea Europeană.

La ultima conferinţă de presă, preşedintele Iohannis a dat un răspuns evaziv la întrebarea privind poziţia României faţă de propunerea secretarului de stat american Mike Pompeo de constituire a unei coaliţii internaţionale împotriva Beijingului. “Este evident că balanţa geopolitică de putere se schimbă, cum se schimbă şi balanţa geopolitică economică. Aceste lucruri ne afectează şi pe noi, poate nu aşa direct ca pe alţii, dar toată lumea este afectată de schimbările în balanţa puterii globale. În consecinţă, am luat act de această declaraţie, vom face propria evaluare şi diplomaţia română vă asigur că are capacitatea să analizeze şi să dea un răspuns pe măsură la aceste schimbări geopolitice”, a declarat miercuri şeful statului.

Întrebat de ce s-a eschivat şeful statului, având în vedere că este vorba despre propunerea SUA, partenerul nostru strategic, iar când a fost vorba despre relocarea soldaţilor americani din Germania, a spus că sunt bineveniţi oricând în România, Ion Cristoiu a răspuns:

“Este evident că balanţa geopolitică de putere se schimbă, cum se schimbă şi balanţa geopolitică economică. Aceste lucruri ne afectează şi pe noi, poate nu aşa direct ca pe alţii, dar toată lumea este afectată de schimbările în balanţa puterii globale Avem de-a face cu schimbări uriaşe la nivelul relaţiilor dintre marile puteri. Dl Iohannis nu ne-a spus în ce sens se schimbă balanţa strategică Noi ştiam până acum, fiind şi parteneri strategici ai Americii, că e o lume dominată de SUA, o lume monopolară. Împotriva acestei viziuni, impuse chiar de SUA, nu de noi, este viziunea multipolară pe care o susţin adversarii Americii – Rusia, China, UE, care spun că nu e numai America (...) Dl Klaus Iohannis nu ne-a spus în ce sens s-a schimbat balanţa strategică: a dispărut lumea monopolară, atunci înseamnă că e un atac la adresa Americii, dacă e lume multipolară, care sunt puterile care concurează America şi ce face România?”.

Ion Cristoiu adaugă că o dislocare a trupelor americane în România trebuie făcută cu mare atenţie, deoarece Klaus Iohannis este progerman şi în acest caz avem nevoie de permisiunea Berlinului.

“Răspunsul ambiguu al lui Klaus Iohannis vine din faptul că tot mai speră ca România să rămână crăcănată peste Atlantic. Conflictul nu a ajuns atât de clar între UE si America. El mai speră că nu va fi obligat să opteze. Dacă ar fi vorba să opteze, ar presupune să fie o bătaie de cap, şi-atunci amână, ca Moromete. Dacă ar fi vorba de o dislocare, ea trebuie, cel putin din punct de vedere al lui Klaus Iohannis care este progerman, făcută cu mare atenţie şi sigur cu îngăduinţa Berlinului pentru că, în cazul Poloniei nu a fost cu îngăduinţa Berlinului. Noi va trebui să facem foarte multe jurăminte de iubire Germaniei”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că România se află într-o situaţie absurdă. “Neoptând, încercând să împace doi stăpâni, România a ajuns o dublă slugă. Adică, trebuie să facem uriaşe concesii Germaniei, în speţă UE, sperând că în felul acesta nu se va supăra pe noi pentru că suntem în parteneriat strategic cu America. Trebuie să facem şi concesii uriaşe Americii ca să nu supărăm America, în sensul că suntem în război. Deci această încercare de crăcănare a României, nu ştiu cât va dura, dar sigur ne costă, deoarece noi nu putem fi independenţi şi orgolioşi, demni faţă de niciuna dintre cele două părţi pentru că la fiecare trebuie să plătim haraciu, tributul ca nu cumva una dintre ele să se supere zicând că suntem aliaţi cu ailaltă”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu consideră deplasată declaraţia preşedintelui că soldaţii americani sunt bineveniţi oricând în România, considerând atitudinea lui Iohannis, de temenele absolute, o mare greşeală.

“Mi se pare un pic deplasat din partea unui preşedinte să spună că soldaţii americani sunt bineveniţi. Nu, de ce sunt bineveniţi? Soldaţii americani sunt militarii unei alte ţări, ai unei puteri străine şi normal ar fi să negociezi prezenţa lor aici pentru că ei au interesul să fie pe teritoriul nostru. România este membru NATO. De ce să fie militari americani, nu NATO pe teritoriul nostru? Propaganda prezidenţială spune că pentru ca să ne apere de ruşi. Ruşii nu intră în România pentru că suntem membri NATO şi se declanşează articolul 5, nu pentru că sunt soldaţi americani. Cred că undeva e o mare greşeală în această atitudine, mai ales a preşedintelui, de temenele absolute. Parteneriatul strategic, a fi membrul unei alianţe, al unei comunităţi nu înseamnă, pe de o parte nici permanentul război cu partenerul, dar nici permanenta slugărnicie. În interiorul oricărei alianţe, inclusiv cu America, există mult spaţiu pentru ca şi tu, putere mai mică, să poţi să-i spui gigantului, din când în când, că ai şi tu nişte interese. Dacă-i spui gigantului tot timpul <să trăiţi, aşa facem, cum vreţi dvs> e catastrofal, că şi gigantul, partenerul spune <foarte frumos, nu ne costă nimic, le spunem să facem>”, a explicat publicistul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici