Ion Cristoiu: AUR între Diana Şoşoacă şi George Simion

  • Ion Cristoiu: AUR a organizat proteste de stradă sîmbătă şi duminică în Bucureşti. De la aceste manifestări a lipsit Diana Şoşoacă. Senatoarea a avut, în schimb, propriile acţiuni. Vineri, ea a mers la Matei Balş, forţînd intrarea în spital. Prin intermediul televiziunilor, ea a cerut românilor să vină în faţa spitalului
  • Ion Cristoiu: De la intrarea în Parlament, George Simion încearcă să-şi facă loc în lumea bună a politicii. Cînd împotriva AUR s-a declanşat, evident, şi cu complicitatea PSD, o campanie menită a-l prezenta drept un partid nefrecventabil, George Simion s-a grăbit să demonstreze contrariul.
  • Ion Cristoiu: Oamenii regimului ştiu că formula cea mai bună de a guverna rămîne crearea şi întreţinerea sentimentului că nu se mai poate face nimic. Faţă de această realitate George Simion a ales formula tradiţională a partidelor vechi, serioase, de a bate la uşă, de a cere audienţă, de a protesta cuminte, de a nu striga lozinci
30838 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: AUR între Diana Şoşoacă şi George Simion

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că AUR, prin politica dusă de George Simion, se îndepărtează de electoratul care l-a votat la 6 decembrie, sperând că va fi invitat la guvernare, în timp ce Diana Şoşoacă are propriile acţiuni, prin care face scandal pentru a fi luată în seamă, acţiuni ce ar putea duce la excluderea ei din partid.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Deşi liderul AUR, George Simion, a intervenit în direct la România Tv, pentru a-l contrazice pe Traian Băsescu, în privinţa unor disensiuni între el, George Simion, şi Diana Şoşoacă, realităţile îl dezmint. Cei doi au decis să meargă separat atît la televiziuni, cît şi în stradă, unde s-a protestat împotriva celor răspunzători de tragedia de la Matei Balş. Spre deosebire de PSD, care n-a reuşit să cucerească inimile românilor, rămînînd mai departe un partid de administraţie, cu executanţi contracost, dar nu cu suporteri gata să iasă în stradă înainte chiar de a le-o cere partidul, AUR a organizat proteste de stradă sîmbătă şi duminică în Bucureşti. De la aceste manifestări a lipsit Diana Şoşoacă. Senatoarea a avut, în schimb, propriile acţiuni. Vineri, ea a mers la Matei Balş, forţînd intrarea în spital. Prin intermediul televiziunilor, ea a cerut românilor să vină în faţa spitalului. Sîmbătă, Diana Şoşoacă a mers la Ministerul Sănătăţii, în fruntea a zeci de oameni şi a vrut să intre în clădire pentru a discuta cu ministru.

E limpede că, deşi, cel puţin teoretic, George Simion şi Diana Şoşoacă au aceeaşi platformă, în chestiunea formelor de acţiune, ei se deosebesc ca de la cer la pămînt.

 Manifestaţii de stradă a organizat şi PSD într-o vreme. Participanţii lăsau clar impresia c-au fost aduşi cu convocatorul. Protestul trecea în ochii opiniei publice drept o acţiune de partid, dacă nu chiar şi de stat. Un protest de treabă. Civilizat, ordonat, cu lozinci bine scrise sau bine desenate, cu slogane distribuite atent participanţilor.

 N-am nici o îndoială că AUR beneficiază de simpatizanţi. Prin urmare, protestatarii n-au fost aduşi cu convocatorul. Da, dar impresia generală lăsată de aceste manifestaţii nu diferea prea mult de cea lăsată de manifestaţiile PSD. Impresia unor acţiuni de partid.

Acţiunile de protest ale Dianei Şoşoacă au fost net diferite. Scandaloase, violente, chitite pe încălcarea ordinii. Ele au lăsat impresia că exprimă o emoţie violentă:

Exasperarea faţă de faptul că după Piatra Neamţ, alţi români veniţi la spital ca să se însănătoşească mureau arşi într-un incendiu.

 De la intrarea în Parlament, George Simion încearcă să-şi facă loc în lumea bună a politicii. Cînd împotriva AUR s-a declanşat, evident, şi cu complicitatea PSD, o campanie menită a-l prezenta drept un partid nefrecventabil, George Simion s-a grăbit să demonstreze contrariul. Acuzaţiile şi etichetările erau mincinoase, cum sînt de obicei acuzaţiile şi etichetările presei militarizate din România postdecembristă. George Simion a respins aceste acuzaţii şi etichetări. Şi bine a făcut. Numai că el, deşi ştia că aceste acuzaţii şi etichetări sînt mincinoase, expresia transpunerii în practică a unor înalte indicaţii şi nu a unor convingeri autentice, s-a străduit pe cît a putut de tare să fie politicos. N-aş vrea să mă întreb ce-ar fi făcut Corneliu Vadim Tudor într-o asemenea situaţie. Reacţia sa ar fi fost violentă. De la George Simion nu mă aşteptam să publice pozele mercenarilor din presă împreună cu îndemnul Scuipaţi aici! Nici să zbiere că autoarele acuzaţiilor erau curve, iar autorii, fii de curve. Mă aşteptam însă ca George Simion să fie mai agresiv, mai pus pe scandal, aşa cum cerea situaţia. George Simion a fost invitatul multor talk-show-uri. A vorbit frumos, a fost convingător în argumente. Din nenorocire, n-a creat nici un eveniment mediatic. N-a creat nici măcar o ştire. Se vede limpede că George Simion, odată ajuns în Parlament, vrea să demonstreze că AUR nu mai e partidul Răscoalei la vot a românilor, partidul care a dat curs furiei populare la 6 decembrie 2020, ci un partid care se încadrează perfect în ordinea stabilită. Răsculaţii care dădeau foc pe internet conacelor au devenit persoane onorabile. Stau cuminţi în băncile Parlamentului. Şi-au lăsat la SPP-iştii de la intrare furcile şi topoarele.

Diana Şoşoacă a ales o altă formulă de acţiune:

Acţiunea violentă, care sfidează ordinea stabilită.

Am fost printre cei care s-au grăbit să-i ia Dianei Şoşoacă un interviu imediat după succesul AUR în alegerile din 6 decembrie 2020. Primul interviul al emisiunii Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News a avut-o ca invitată pe Diana Şoşoacă.

A fost un interviu remarcabil. Pe parcursul interviului, Diana Şoşoacă a fost ceea ce se cheamă o doamnă. A răspuns argumentat la toate întrebările, chiar şi la cele incomode. Nu s-a dat o clipă în spectacol. La un moment dat am difuzat una din secvenţele video în care Diana Şoşoacă striga cu portavocea mulţimii să rupă barajele de jandarmi. După secvenţă am întreabat-o cum se explică ipostaza ei de avocată profesionistă, care a surprins şi surprinde prin minuţioasa pregătire, avocata care mi-a vorbit în emisiune despre dramele nevestelor de bogătaşi, pe care soţii încearcă să le intimideze la partaj, ca să nu le lase cu nimic, şi ipostaza de scandalagioaică, de protestară care zbiară prin portavoce şi e cît pe-aci să se bată cu jandarmii. Mi-a explicat că numai astfel, strigînd în portavoce, năpustindu-te asupra zidurilor de jandarmi, dai curs furiei populare împotriva unui regim care foloseşte drept armă principală nepăsarea. În plus, a adăugat ea, numai astfel reuşeşti să spargi barajul mediatic la care sînt supuşi cei care refuză ipocrizia corectitudinii politice.

Diana Şoşoacă a provocat de atunci numeroase scandaluri. Inclusiv la televiziuni. A plecat dintr-o emisiune moderată de Mihai Gâdea. S-a certat cu Victor Ciutacu în direct. Unii spun că-i lipseşte o doagă. Eu nu cred asta. Eu cred că Diana Şoşoacă se poartă astfel dinadins, potrivit unei unui program de acţiune. Cel de a face scandal cu orice preţ, pentru că numai astfel protestul e luat în seamă. Atît de autorităţi, cît şi de presă. Fără aceste scandaluri AUR ar fi un partid mort din punct de vedere mediatic, supus embargoului la care e supus orice astfel de partid în Europa.

AUR a obţinut scorul surprinzător, pentru că mulţi români furioşi au văzut în el expresia stării lor de spirit. Al furiei lor împotriva unui regim care prin nepăsare, prin neluarea în seamă a criticilor, prin nesimţirea de sobă de tablă cu tăciunii stinşi demult, tipică politicii duse de Klaus Iohannis, a creat o atmosferă de resemnare naţională. Au murit în urma unui incendiu 10 oameni, ajunşi la spital ca să nu moară de Covid 19. Această tragedie a fost tratată de regimul Iohannis cu o nepăsare strigătoare la cer. Nu şi-a dat nimeni demisia, n-a căzut nici un cap, a doua zi Klaus Iohannis a mers la schi. Oamenii regimului ştiu că formula cea mai bună de a guverna rămîne crearea şi întreţinerea sentimentului că nu se mai poate face nimic.

Faţă de această realitate George Simion a ales formula tradiţională a partidelor vechi, serioase, zise şi frecventabile:

Cea de a bate la uşă, de a cere audienţă, de a protesta cuminte, ordonat, de a spune lozinci şi nu de a le striga.

Exprimă această formulă de acţiune starea de spirit a celor care au votat AUR?

Nu cred.

Faţă de nesimţirea dovedită regim în cazul tragediei de la Matei Balş, electoratul AUR aşteaptă de la liderii partidului să spargă uşa.

E ceea ce face Diana Şoşoacă.

Sînt convins că Diana Şoşoacă va fi dată afară din partid.

AUR va vrea să arate astfel că e un partid care poate fi invitat la Guvernare.

Da, dar nu-l va invita nimeni.

În veci!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici