Ion Cristoiu: Demiterea lui Florin Roman a fost decisă înaintea începerii campaniei împotriva lui

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că demisia lui Florin Roman din funcţia de ministru al Cercetării şi Digitalizării este rezultatul încăpăţânării acestuia de a nu accepta un anumit partener strategic pentru un contract de zeci de miliarde de euro privind cloud-ul guvernamental.

11684 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Demiterea lui Florin Roman a fost decisă înaintea începerii campaniei împotriva lui

Ion Cristoiu: Demiterea lui Florin Roman a fost decisă înaintea începerii campaniei împotriva lui

Ion Cristoiu compară cazul lui Florin Roman, care a demisionat în urma unor acuzaţii de plagiat lansate în presă, cu cel al fostului premier Florin Cîţu, despre care mass-media a dezvăluit în vară că a fost arestat în America după ce a fost prins băut la volan.

“Cel mai bun exemplu nu este cu plagiatul lui Ponta, este cu dosarul lui Cîţu, că este la fel. Sunt câteva teze de la care trebuie să pornim în analizarea acestui caz. Şi cea mai importantă, o spun eu, care am condus după 1989 şi înainte, ziare infinit mai puternice decât Libertatea. Jur, jur! Puteam să fac eu la Evenimentul Zilei două sute de campanii. Dacă înainte de a începe eu campania nu era decis că ăla trebuie să plece, ăla nu pleca.  Da. (Florin Roman trebuia să plece). În cazul de faţă, jurnalul şi-a făcut datoria, dar a crede că o campanie de cinci numere într-un ziar dă jos un ministru la 20 de zile, care e şi un lider PNL, atunci eu mă duc şi mă împuşc. Nu există. Şi am cel mai bun exemplu campania în cazul Cîţu. Este tras la indigo”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu punctează că în ambele cazuri au fost lansate dezvăluiri din trecut, nu din prezent, care nu au avut legătură cu exercitarea funcţiei de premier sau de ministru.

“În cazul lui Florin Roman, ca şi în cazul lui Cîţu, nu avem de-a face cu acţiuni prin funcţie. Există situaţii în care tu ai ajuns demnitar. La vreo lună două, fie în exerciţiul funcţiunii, fie acum, nu din trecut, faci o greşeală. Loveşti cu maşina pe unul pe trecerea de pietoni. Deci, s-a întâmplat acum. În cazul lui Cîţu, cu dosarul, avem de-a face cu trecutul. În cazul lui Cîţu, dosarul din trecut era infinit mai grav. Beat la volan, arestat de poliţia din America. Dincoace, nu mi s-a părut. Cel puţin mi s-a părut o prostie aceea de a-şi umfla CV-ul. Raportat la climatul dulce, păcătos din România, era zero. Poate în Elveţia. La câte nebunii fac politicienii, e greu de presupus... La noi au fost situaţii mult mai grave în care omul nu a demisionat şi nu a fost forţat. În cazul lui Florin Cîţu, chiar am avut de-a face cu o campanie. Au fost implicate toate ziarele, televiziuni, s-au dat documente. Cu toate acestea, nimeni nu i-a cerut lui Florin Cîţu să demisioneze, ba dimpotrivă, preşedintele l-a apărat”, a reamintit publicistul.

În opinia sa, în cazul lui Florin Roman avem de-a face cu o operaţiune în care cineva a vrut să scape de altcineva, iar acest lucru a fost decis înaintea declanşării campaniei de presă împotriva fostului ministru.

“Concluzia. În cazul de faţă am avut de-a face cu o operaţiune tipic politicianistă. Cine vrea să scape de altcineva. Fie că e ministru, fie că e coleg. Nu poate  să-i spună, mă, pleacă! Îl face să plece.  Îi montează, îi ia ceva din trecut, îl dă la presă şi apoi zic fii atent la ăştia, ce pagubă, trebuie să demisionezi. Deci în cazul  dl. Florin Roman, faţă de care nu am nici cea mai mică simpatie, pentru că e un demagog, s-a decis demiterea înainte de a începe campania împotriva lui”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu sugerează că Florin Roman administra Digitalizarea, un domeniu de care erau interesate serviciile secrete, iar încăpăţânarea sa de a se opune atribuirii contractului pentru realizarea cloud-ului guvernamental unui anumit partener strategic a dus la campania de înlăturare a sa din funcţie.

“Explicaţia e simplă. Uitaţi-vă la cine au fost miniştrii Digitalizării. Sunt câteva ministere faţă de care serviciile secrete romaneşti sunt interesate cu afaceri... Sunt Sănătatea şi Digitalizarea. Domnul Florin Roman a fost primul ministru căpăţânos al acestui domeniu. Până la Florin Roman, acest domeniu a fost al oamenilor cenuşii. Puteţi să-mi spuneţi ceva de vreun ministru al Digitalizării în ultimii 10 ani? Nici nu au dat interviuri. După demisie, el a fost la o televiziune şi a spus textual că era vorba de un contract de miliarde la care avea interes un partener strategic. Probabil că el a fost căpăţânos din motive care îmi scapă. Fie că avea el strategicul lui, fie că nu-l avea. Şi-atunci, băieţii... o să spuneţi dvs, dar atunci când l-au pus nu ştiau? Cred că atunci când l-au pus era de treabă. I s-a umflat capul. Şi vă mai spun de ce. Uitaţi-vă cu ce rapiditate i s-a acceptat demisia.(...) Cât de repede a fost de acord Cotroceniul. Era clar că era în înţelegere. Pentru că altfel, preşedintele de la Bruxelles (...) Aţi văzut în cazul de faţă vreo încercare de a-l face să nu demisioneze? Dimpotrivă! Dar, paguba este uriaşă din mai multe motive. Domnul Ciucă îmi confirmă încă o dată că nu are nicio treabă cu funcţia de premier, nici de politician. Este catastrofal.”, a mai spus publicistul.

Florin Roman a susţinut miercuri seară la B1 tv că ”era foarte necesar ca Roman să nu fie ministrul Digitalizării cel puţin până la 15 ianuarie când se va lua o decizie foarte importantă”. ”În jurul acelei date urmează să se stabilească, în urma consultanţei pe care eu am dorit-o cu Banca Mondială, dar alţii au dorit-o să se facă în alt mod, să se stabilească soluţia de interconectare pe cloud-ul guvernamental şi partea de migrare, ceea ce înseamnă business de zeci de miliarde de euro în următorii ani pe partea de soluţii, echipamente şi furnizori de echipamente. Deci eu am luat decizia pentru că aveam două variante: de a continua ce începuse Teleman – discuţiile cu Banca Mondială – sau ce mi s-a sugerat, să fie o discuţie cu un investitor strategic. Eu am refuzat acest lucru”, a explicat Florin Roman.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici