Ion Cristoiu: Ludovic Orban lansează o nouă provocare pentru Klaus Iohannis

  • Ion Cristoiu: Ludovic Orban a transformat competiţia pentru şefia PNL într-o competiţie pentru şefia Guvernului. Membrilor PNL, dar mai ales primarilor şi baronilor PNL, Ludovic Orban le oferă argumentul crucial pentru a-l alege ca preşedinte al PNL
  • Ion Cristoiu: Prin această declaraţie deloc întîmplătoare, marcînd o schimbare de strategie, Ludovic Orban ia un avans considerabil în bătălia cu Florin Cîţu. Dacă mă votaţi preşedinte PNL, eu voi fi premierul Guvernului. Şi ca premier o să ţin cont de cine m-a votat şi cine nu
  • Ion Cristoiu: Ludovic Orban lansează o nouă provocare la adresa lui Klaus Iohannis. Spun nouă, pentru că ea se adaugă provocării de a-şi fi anunţat încă de pe acum, din 2021, candidatura la prezidenţialele din 2024, punîndu-l pe Klaus Iohannis în postura stînjenitoare de locatar în plus la Cotroceni.
6296 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Ludovic Orban lansează o nouă provocare pentru Klaus Iohannis

Ion Cristoiu: Ludovic Orban lansează o nouă provocare pentru Klaus Iohannis

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că declaraţiile lui Ludovic Orban conform cărora preşedintele PNL trebuie să fie şi premier, arată că liderul liberal îl pune pe Klaus Iohannis în situaţia incomodă de a accepta că desemnarea viitorului premier, după alegerile din partid, nu va mai depinde de pixul lui.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

 

„Confruntarea din PNL pentru şefia partidului a intrat deja în faza rutinei.

A rutinei în chestiunea strategiei alese de cele două grupări:

Cea reformistă, avîndu-l candidat pe Florin Cîţu.

Şi gruparea Ludovic Orban care se reduce la o singură persoană – Ludovic Orban – avîndu-l candidat pe Ludovic Orban.

Ludovic Orban bate ţara în lung şi-n lat întîlnindu-se cu membrii PNL mai ceva decît se întîlnea Nicolae Ceauşescu, în timpul vizitelor, cu lucrătorii unei anumite zone din ţară. Nu ţine mari mitinguri menite a-şi însufleţi simpatizanţii. La Conferinţele de presă organizate în diferite locuri nu prezintă nici un Proiect de partid sau de ţară. Singurul proiect de care vorbeşte e cel de a sta de vorbă, pînă la Congres, cu toţi posibilii delegaţi.

Florin Cîţu şade mai mult la Bucureşti. Cînd merge prin ţară – ca premier, desigur – e însoţit de liderii Grupării reformiste, care nu de puţine ori vorbesc în locul lui.

E mai mult decît interesant că după un avînt al prezentării Proiectului de partid, Florin Cîţu nu mai spune nimic din acest punct de vedere. Se vede că Rareş Bogdan a fost plecat la Bruxelles.

Confruntarea a intrat deja în faza rutinei şi din punctul de vedere al declaraţiilor publice pe care le fac cei doi. De la un timp, nici Ludovic Orban, nici Florin Cîţu nu mai fac nici măcar o ştire, d-apoi un Breaking News.

Explicabil în acest context de ce n-am dat atenţie următoarei declaraţii făcute de Ludovic Orban la Piatra Neamţ, duminică, 27 iunie 2021:

<Sînt de acord cu spune domnul Ţapu. Dar nu-s de acord cum pune problema. Că premierul să fie ales preşedintele PNL. Cel care este ales preşedintele PNL, acela trebuie să fie premierul PNL. Aşa este în democraţie.

Dobîndirea poziţiei de premier de către domnul Cîţu s-a făcut cu susţinerea PNL, cu susţinerea mea ca preşedinte PNL şi asta nu reprezintă un atu convingător pentru a determina alegerea în funcţia de preşedinte PNL.

Cel pe care îl vor alege cei 5000 de delegaţi ai partidului la congres ca preşedinte PNL, într-adevăr, trebuie să fie şi premierul României. Şi aici puteţi să comparaţi între cei doi candidaţi, inclusiv pe modul în care au condus guvernul. Şi în alegerea pe care o faceţi, să hotărâţi şi cine va fi prim-ministrul PNL după acest congres (...)

Nu vorbim de alegerea unui tehnocrat într-o funcţie administrativă. În 25 septembrie va fi vorba de alegerea liderului PNL>.

Şi neluată în seamă ar fi rămas această declaraţie dacă luni dimineaţa n-aş fi citit, în vederea publicării pe cristoiublog.ro, comentariul Ralucăi Boboc intitulat Ludovic Orban a resetat lupta pentru şefia PNL. Ce spune printre altele colaboratoarea noastră, făcîndu-mă să mă întreb cum dracu mi-a scăpat declaraţia lui Ludovic Orban?

Că prin această declaraţie Ludovic Orban a transformat competiţia pentru şefia PNL într-o competiţie pentru şefia Guvernului. Membrilor PNL, dar mai ales primarilor şi baronilor PNL, Ludovic Orban le oferă argumentul crucial pentru a-l alege ca preşedinte al PNL:

<Ludovic Orban le transmite membrilor de partid că pot alege un premier popular sau un premier inaccesibil. Dacă Orban este un personaj relaxat, jovial, care are capacitatea rară de a relaţiona atît cu preşedinţii de organizaţii, cît şi cu membrii simpli, Florin Cîţu este exact opusul acestuia. Ţîfnos, arogant, irascibil, personalitatea lui Cîţu este foarte departe de ceea ce presupune profilul unui lider. De guvern şi de partid. Pentru că Ludovic Orban a mai fost premier, liberalii prezenţi la Congresul din 25 septembrie au deja garanţia că acesta va rămîne un lider la fel de accesibil şi după ce obţine fotoliul de la Palatul Victoria. >

Comentariul Ralucăi Boboc e postat pe cristoiublog.ro. Luînd seama la declaraţia lui Ludovic Orban şi fiind de acord că ea resetează lupta pentru şefia PNL, eu voi adăuga următoarele:

1) Prin această declaraţie deloc întîmplătoare marcînd o schimbare de strategie, Ludovic Orban ia un avans considerabil în bătălia cu Florin Cîţu. Dacă mă votaţi preşedinte PNL, eu voi fi premierul Guvernului. Şi ca premier o să ţin cont de cine m-a votat şi cine nu. Florin Cîţu n-are nici o legătură cu primarii şi baronii PNL. Între el şi Ludovic Orban, PNL-iştii vor opta pentru Ludovic Orban. Mai ales că, spre deosebire de Florin Cîţu, Ludovic Orban trece drept omul care nu se încurcă în principii cînd vine vorba de a răspunde unei solicitări. Dacă vrei un post în Guvern pentru o nepoată cu nuri, e greu de crezut că Florin Cîţu îţi va îndeplini cerinţa. Ludovic Orban se va grăbi să-i găsească un loc. Mergînd pînă acolo cu amabilitatea încît să-i ofere nepoatei un post la Ministerul Culturii chiar dacă ea e de profesie vînzătoare de ciorapi.

2) Prin această declaraţie Ludovic Orban lansează o nouă provocare la adresa lui Klaus Iohannis.

Spun nouă, pentru că ea se adaugă provocării de a-şi fi anunţat încă de pe acum, din 2021, candidatura la prezidenţialele din 2024, punîndu-l pe Klaus Iohannis în postura stînjenitoare de locatar în plus la Cotroceni.

Desemnarea premierului e considerată de Klaus Iohannis un apanaj exclusiv al preşedintelui. Afirmînd că preşedintele PNL trebuie să fie şi premier, Ludovic Orban îl pune pe Klaus Iohannis într-o situaţie incomodă. Cea de a accepta de pe acum că desemnarea viitorului premier, după alegerile din PNL, nu va mai depinde de pixul lui.

Cum ca reacţiona Klaus Iohannis?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici