Ion Cristoiu: Tertium non datur: Traian Băsescu va candida ca să cîştige sau ca să-i facă jocurile lui Nicuşor Dan

  • Ion Cristoiu: Dacă Traian Băsescu nu candidează ca să cîştige, atunci am dreptul să cred că o face pentru a-l ajuta pe Nicuşor Dan să cîştige. În strategia PNL şi USR-PLUS, obiectivul numărul unu e atacarea permanentă a Gabrielei Firea
  • Ion Cristoiu: Nicuşor Dan e doar o hologramă ca viitor primar, campania se concentrează pe atacarea actualului primar. El trebuie păstrat deasupra mizeriilor de mahala ivite într-o campanie electorală
  • Ion Cristoiu: Traian Băsescu ar putea fi ciomagul care s-o rupă în bătaie pe Gabriela Firea. E un scenariu pe care nu-l pot ocoli pînă cînd nu voi vedea că sondajele îl dau pe Traian Băsescu posibil cîştigător al localelor pe Bucureşti
3392 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Tertium non datur: Traian Băsescu va candida ca să cîştige sau ca să-i facă jocurile lui Nicuşor Dan

Publicistul Ion Cristoiu lansează o nouă ipoteză privind motivul intrării lui Traian Băsescu în cursa pentru Primăria Capitalei: dacă nu a luat această decizie pentru a câştiga, atunci fostul preşedinte, care nu are nimic de pierdut, candidează pentru a se război în campania electorală cu Gabriela Firea, protejându-l astfel pe Nicuşor Dan. Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Nu ştim dacă Traian Băsescu va candida sau nu. Chiar dacă Însăşi Elena Udrea a scris pe Facebook despre asta, cîtă vreme n-avem anunţul oficial al persoanei, candidatura lui Traian Băsescu poate fi pusă la capitolul baloane de încercare. Dar chiar şi dacă şi-ar anunţa candidatura, tot n-am putea fi siguri că va candida pînă cînd nu se înscrie la BEC. 

 Candidatura lui Traian Băsescu e văzută de toţi comentatorii ca o lovitură dată lui Nicuşor Dan. Prin voturile luate de Traian Băsescu, procentajul lui Nicuşor Dan scade dramatic şi atunci trimisul PNL – USR-PLUS la locale pierde în favoarea Gabrielei Firea. De aici – se spune – marile îngrijorări din tabăra PNL plus USR-PLUS şi marile răsuflări de uşurare din tabăra PSD. La Stînga nu s-a reuşit (din cauza PSD, evident) o coaliţie pentru sprijinirea Gabrielei Firea. Da, dar iată nici la Dreapta nu s-a reuşit. Atins la coarda sensibilă, Traian Băsescu s-a revoltat mai întîi (cum adică, eu nu sînt de Dreapta?!), după care şi-a pus armura, şi-a tras viziera (de luptă cu duşmanul şi nu cu Virusul) şi a pornit la război. Păzea voi cei din partea Dreaptă a scenei politice! Traian Băsescu va face praf şi pulbere nu numai pe Nicuşor Dan, dar şi pe Ludovic Orban, pe Violeta Alexandru şi pe Klaus Iohannis. Nicuşor Dan va pierde şi Ludovic Orban se va întreba în seara eşecului, cum de a cutezat el să-şi bată joc de Traian Băsescu. A fost o satisfacţie de o clipă. Acum plînge în pumni, de se cutremură pe el cămeşa pentru această clipă ce s-a dovedit de rătăcire.

Aşa spun aparenţele.

Supus lor, am avansat pentru emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de pe Mediafax tot felul de scenarii în care Traian Băsescu se răzbuna pe PNL şi USR dîndu-i un brînci din şa lui Nicuşor Dan.

Tudor Arghezi invoca într-o tabletă ceea ce franţuzii numesc L’esprit de l’escalier. Expresia desemnează situaţia în care te gîndeşti ce ar fi trebuit să-i spui interlocutorului mult mai just decît ai făcut-o cu el faţă în faţă după ce te-ai despărţit de el, de regulă la capătul scării care duce la locuinţa sa. Pe româneşte s-ar spune, gîndul de pe urmă. Victima lui L’esprit de l’escalier am fost şi eu în cazul intervenţiei de la Mediafax. După ce-am încheiat înregistrarea, asemenea celui ajuns la capătul scării, mi-am zis Cum dracu de am fost atît de sigur în aprecierea candidaturii lui Traian Băsescu drept devastatoare pentru Nicuşor Dan, pentru că Traian Băsescu, umilit de Ludovic Orban a decis să se răzbune în stil montecristo-ian? O întrebare cu atât mai explicabilă cu cît de regulă sînt prudent faţă de faptele şi vorbele oamenilor politici. Şi dacă mă gîndesc că Traian Băsescu e întruchiparea omului politic – fără scrupule cînd vine vorba de bătălia pentru putere, fără remuşcări cînd vine vorba de vînzarea aproapelui, capabil să-şi justifice fără sovăială prin scopul nobil scuză mijloacele murdare orice crimă – ar fi fost obligat la o prudenţă ieşită din comun.

Prin urmare, după ce-am rostit vorbele despre pericolul reprezentat de Traian Băsescu pentru victoria lui Nicuşor Dan m-am întrebat:

De ce ar candida Traian Băsescu?

Numai şi numai pentru a cîştiga.

Orice scor ar obţine candidatul Traian Băsescu decît cel care să-l facă primar al Bucureştilor e umilitor pentru cineva care a fost de două ori preşedinte al României şi, mult mai important, de cîte ori a concurat la votul românilor a cîştigat.

Şi dacă excludem voinţa de a deveni primar, de ce ar candida Traian Băsescu?

Pentru a ridica scorul partidului?

Oricît de drag i-ar fi lui Traian Băsescu partidul, e greu de crezut că ar candida doar pentru a obţine acolo 10 %.

Altfel spus să fie învins de Nicuşor Dan sau de Gabriela Firea numai ca PMP să obţină un scor mulţumitor la locale.

Păi dacă Traian Băsescu e umilit la locale cum să credem că va mai fi locomotivă la parlamentare?

Dacă nu candidează ca să cîştige, atunci am dreptul să cred că o face pentru a-l ajuta pe Nicuşor Dan să cîştige. În strategia PNL şi USR-PLUS, obiectivul numărul unu e atacarea permanentă a Gabrielei Firea. Pentru aceasta s-a constituit o Coaliţie politică mediatică asemănătoare celei împotriva lui Traian Băsescu în 2009. Ca şi atunci nu conta contracandidatul care era Mircea Geoană. Conta înfrîngerea lui Traian Băsescu. Aplicată la Gabriela Firea (de notat că Nicuşor Dan e doar o hologramă ca viitor primar, campania se concentrează pe atacarea actualului primar), strategia presupune ţinerea lui Nicuşor Dan departe de atacurile uneori suburbane la adresa Gabrielei Firea. Pe de o parte pentru că Nicuşor Dan e prea surîzător din fire pentru a fi credibil în atacuri, pe de alta pentru că el trebuie păstrat deasupra mizeriilor de mahala ivite într-o campanie electorală. Nu de alta, dar el e Intelectualul subiţire, doctorul în Matematici. În acest context Traian Băsescu ar putea fi ciomagul care s-o rupă în bătaie pe Gabriela Firea. În timp ce Nicuşor Dan va fi ţinut deoparte şi deasupra ca un sfînt blînd din icoane, Traian Băsescu se va aventura în bătălia din noroi cu Gabriela Firea. Nu-i exclus ca Gabriela Firea, irascibilă pînă la pierderea controlului uneori, să-i răspundă lui Traian Băsescu la fel. Şi din această bătălie, care între noi fie vorba nu-l poate atinge pe Traian Băsescu, deoarece el n-are nimic de pierdut, va cîştiga cel care a stat deoparte, cu batista pregătită ca nu cumva un strop de noroi să-i cadă pe haina albă de candidat care nu se coboară la nivelul maidanului electoral românesc.

E un scenariu pe care nu-l pot ocoli.

Asta pînă cînd nu voi vedea că sondajele îl dau pe Traian Băsescu posibil cîştigător al localelor pe Bucureşti.

Atunci voi fi sigur că Traian Băsescu s-a înscris în cursă ca să cîştige şi nu ca să fie bodyguardul lui Nicuşor Dan”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici