COMENTARIU Lelia Munteanu | Papa în Irak: mai bine prea târziu decât niciodată

791 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu | Papa în Irak: mai bine prea târziu decât niciodată

FOTO: media.lactualite.com

Înfruntând riscurile de securitate şi molima, Papa Francisc a decolat spre Irak, într-un pelerinaj al pocăinţei, păcii şi speranţei, cum însuşi l-a definit - prima vizită a unui Suveran Pontif în Irak, după încercarea nereuşită a lui Ioan Paul al II-lea din 1999.

Irakul, parte a vechii Mesopotamii e „leagănul civilizaţiei", iar cetatea Ur, pe ale cărui urme Suveranul Pontif va călca mâine, e locul natal al patriarhului Abraham, părintele iudeilor, creştinilor şi musulmanilor.

Pelerinajul - Bagdad, Najaf, Nasrah, Erbil, Mosul şi Qaraqosh - nu e doar o mângâiere pentru creştinii martiri din tot Orientul Mijlociu (unii morţi, alţii fugari), ci şi o ilustrare vie a celei mai recente encliclice a Suveranului Pontif - „Fratelli tutti" (Fraţi cu toţii).

Statisticile sunt reci, ca tăişul sabiei: din 2003, anul invaziei americane, în Irak, au mai rămas până la trei sute de mii de creştini, dintr-un milion şase sute de mii câţi fuseseră, iar cincizeci şi opt de biserici au fost făcute una cu pământul. Zeci de clerici au fost asasinaţi în faţa altarelor.  

Bucuros de vizita Papei, părintele Karam Shamasha de la biserica caldeeană a Sfântului Gheorghe din Tel Skuf (30 de kilometri nord de Mosul) a declarat  presei zilele trecute: „Creştinii irakieni au fost victimele tăcute ale războiului. S-au simţit părăsiţi. Cu puţine excepţii, ţările europene nu le-au acordat azil, n-au fost recunoscuţi ca refugiaţi. Aceasta e una dintre rănile cele mai mari".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici