Finala EURO 2020: It’s going to Rome - Italia câştigă al doilea titlu european după 53 de ani

  • Italia a început cu stângul prima repriză, deşi au dominat la posesie şi ocazii gazdele
  • Anglia a deschis scorul rapid în minutul doi prin Shaw, dar a fost egalată în repriza secundă
  • Meciul a fost unul fizic, de anduranţă, ambele echipe au acţionat prudent şi au dus meciul în prelungiri
  • Italia a fost însă mai bună la executarea penalty-urilor
3539 afișări
Imaginea articolului Finala EURO 2020: It’s going to Rome - Italia câştigă al doilea titlu european după 53 de ani

Sursa foto: Mediafaxfoto

Noua campioană a Europei la fotbal este echipa naţională a Italie, care a trecut în finală de reprezentativa Angliei, după prelungiri şi lovituri de departajare, cu scorul general de 4-3, după 1-1 la finalul primelor 90 de minute. Pentru Italia este cel de al doilea trofeu european câştigat. 

Finala EURO 2020 a debutat fulminant cu cel mai rapid gol marcat vreodată în istoria Campionatului European. Englezul Luke Shaw a deschis scorul în minutul 1 şi 57 de secunde, după o centrare în adâncime a lui Kieran Trippier, unul din jucătorii a cărui selecţie a fost contestată de iubitorii de fotbal englezi şi care a fost unul din cei mai buni din teren, până la schimbarea sa, din minutul 70, cu Buyako Saka.

Italienii au trecut prin momente tensionate în minutul 23, când Jorginho a fost faultat dur şi a necesitat intervenţia echipei medicale. În cele din urmă acesta a reuşit să reia jocul.

Italia a dominat teritorial, dar Anglia nu a lăsat nici o breşă în apărare, „azzurii” nereuşind să îşi creeze ocazii cu adevărat periculoase.

Prima şansă importantă a italienilor a fost creată de Federico Chiesa, al cărui şut pe jos, din afara careului, a trecut puţin pe lângă bara porţii lui Pickford, prins pe picior greşit.

Ciro Imobile a fost pus în situaţie clară de a marca, în al doilea minut suplimentar de joc, dar şutul său din poziţie centrală a fost respins de Stones. La faza imediat următoare, Verratti a izbutit să trimită primul şut al italienilor pe spaţiul pe porţii lui Pickford, însă a fost unul slab, uşor reţinut de goalkeeper-ul englez.

În ciuda faptului că a intrat la vestiare în avantaj, Anglia a fost totuşi dominată la capitolul statistic, unde Italia a punctat la posesie, cu 62 la sută, dar şi la faze de poartă, cu 7 ocazii, faţă de una singură, a Angliei.

După pauză, Italia a bifat şi primul cartonaş galben al meciului, primit de Barella. Italia a pus stăpânire pe joc, păstrând posesia.

În minutul 51, Lorenzo Insigne a avut şansa de a egala din lovitură liberă, însă şutul său a trecut puţin pe lângă vinclul porţii engleze.

Cea mai mare ocazie de gol de până atunci a meciului a venit în urma unei pătrunderi aceluiaşi Insigne, care a şutat din apropiere la colţul scurt, mingea fiind respinsă de Pickford în corner.

Anglia şi-a revenit uşor şi Stones a trimis cu capul pe spaţiul porţii, abia a doua minge ce prindea cadrul buturilor italiene.

Golul egalizator este marcat în minutul 67. La capătul unui corner, Verratti a trimis cu capul spre poartă o minge retrimisă pe spate. Pickford a reuşit să respingă în bară, însă mingea a ajuns la Bonucci, care a trimis în poartă de pe linia porţii.

Italia şi-a continuat dominarea, având 67 la sută posesie, în condiţiile în care antrenorul englez a schimbat sistemul, aruncând în luptă pe Buyako Saka şi Jordan Henderson.

Ultimul sfert de oră, plus cele 6 minute suplimentare de joc, nu a mai consemnat faze de poartă importante, doar schimbarea lui Chiesa, accidentat, schimbând uşor raportul de forţe, dublat de un cartonaş galben primit de Chiellini

S-a trecut la cele două reprize de prelungiri, marcate în primele 10 minute de un şut surpriză a lui Kalvin Phillips, din marginea careului, rămas fără rezultat.

În minutul 103, italienii îl scot în evidenţă pe Pickford, care intervine decisiv, salvându-şi echipa de la primirea unui gol iminent.

A doua repriză secundă de prelungiri s-a jucat într-un ritm apropiat de primele 15 minute ale meciului.

Rând pe rând, cele două echipe au mai bifat ocazii, un rol important avându-l cei doi portari, ale căror intervenţii au dus meciul la lovituri de departajare.

A fost cea de a şasea finală continentală ce a necesitat prelungiri şi abia a doua decisă la lovituri de departajare.

Filmul loviturilor de departajare:


Domenico Berardi execută perfect 0-1

Harry Kane şut bun pe jos, imposibil de parat 1-1

Andrea Belotti este ghicit de Pickford care respinge 1-1

Harry Maguire trimite în vinclu, Anglia preia conducerea – 2-1

Bonucci transformă cu emoţii 2-2

Rashford şutează în bară, egal la lovituri ratate 2-2

Bernardeschi trimite curajos pe mijloc 3-2

Sancho ratează a doua lovitură şi Italia conduce 3-2

Jorginho e ghicit de Pickford şi Anglia îşi pătrează şansele 3-2

Buyako Saka, cel mai tânăr jucător al Angliei, nu reuşeşte să îl învingă pe Donnarumma şi Italia triumfă, devenind pentru a doua oară în istorie campioană europeană.

Numele Italiei a fost gravat pe trofeul competiţiei la doar câteva secunde după ratarea loviturii decisive de către tânărul Saka.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici