11 persoane cu paşapoarte europene, căutate în cazul asasinării unui militant Hamas - VIDEO

Premierul britanic, Gordon Brown, a promis o "anchetă completă" cu privire la folosirea de paşapoarte britanice false în asasinarea unui militant Hamas. Unsprezece persoane deţinând paşapoarte europene sunt căutate în legătură cu asasinarea lui Abdel Raouf Al-Mabhou.

28 afișări
Imaginea articolului 11 persoane cu paşapoarte europene, căutate în cazul asasinării unui militant Hamas - VIDEO

11 persoane cu paşapoarte europene, căutate în cazul asasinării unui militant Hamas - VIDEO (Imagine: Captură video)

Poliţia din Dubai a anunţat luni seara că unsprezece persoane deţinând paşapoarte europene - trei irlandezi, şase britanici, un francez şi un german - sunt căutate, însă Guvernele de la Londra şi Dublin au anunţat rapid că sunt documente false.

Cel puţin şapte israelieni cu dublă cetăţenie s-au declarat victime ale unei uzurpări identităţii în cazul asasinării lui Mahmoud Abdel Raouf Al-Mabhouh, unul dintre fondatorii ramurii armate a Hamas.

"Verificăm acest lucru în prezent", a declarat premierul britanic Gordon Brown la postul de radio londonez LBC. "Trebuie să realizăm o anchetă completă în acest caz. Paşaportul britanic este un document care trebuie deţinut în mod corespunzător".

"Trebuie să punem cap la cap dovezile pentru a afla ce s-a întâmplat, de ce şi cum şi trebuie să adunăm aceste dovezi înainte de a face orice comentariu", a adăugat el, evocând circumstanţele asasinării lui Mahmoud Abdel Raouf Al-Mabhouh, la 20 ianuarie, într-un hotel din Dubai.

Parlamentarul britanic Menzies Campbell, membru al Comisiei de Afaceri Externe din Camera Comunelor, a solicitat răspunsuri la "presupunerile" cu privire la o eventuală implicare a Mossad-ului, serviciul secret israelian, în asasinarea oficialului mişcării islamiste Hamas.

"Dacă Guvernul israelian a luat parte la un asemenea comportament, este vorba despre o atingere importantă adusă încrederii între state", a declarat Campbell. "Dacă deţinătorii legitimi ai paşapoartelor britanice au fost puşi în pericol, va fi o ruşine", a adăugat el.

Deputatul conservator britanic Hugo Swire a cerut de asemenea o "anchetă completă": "Aceste acuzaţii aduse Guvernului israelian trebuie examinate. (...) Acest lucru nu poate fi ignorat de teama unor repercusiuni negative pe care acest lucru le-ar putea avea în lumea arabă", a afirmat el.

Presa israeliană a sugerat marţi că asasinarea militantului Hamas a fost comisă de către serviciul israelian de informaţii, Mossad, în urma imaginilor difuzate de poliţia emiratului.

"O metodă a Mossad-ului", titrează cotidianul Haaretz, care a evitat să se pronunţe cu privire la apartenenţa comandoului la vreun serviciu secret, subliniind însă că "pregătirile minuţioase amintesc de acţiunile Mossad-ului din trecut".

"(Oare) fac parte din Mossad?", s-a întrebat cotidianul Yediot Aharonot care a văzut fotografiile din paşapoartele suspecţilor şi care face referire la o asemănare a acestora cu "orice domn din lumea israeliană".

Presa face referire la dificultăţile cu care se confruntă serviciile secrete din cauza prezenţei camerelor de supraveghere prin intermediul cărora ar putea fi demascaţi agenţii acestora.

"Perioada în care puteau lichida fără a fi văzuţi a luat sfârşit. Rămâne de văzut dacă cei care au trimis membrii comandoului la Dubai şi au luat măsuri pentru a-i deghiza vor îndrăzni să-i trimită într-o altă ţară după ce fotografiile lor au fost publicate de ziarele din lumea întreagă", scrie Yediot Aharonot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici