13.000 de cetăţeni moldoveni sunt înregistraţi în Israel. 336 au revenit în ţară după atacul Hamas

În Israel sunt înregistraţi 13.000 de cetăţeni moldoveni, dintre care 336 au revenit în ţară cu cursele aeriene programate de linie, după atacul Hamas, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova.

171 afișări
Imaginea articolului 13.000 de cetăţeni moldoveni sunt înregistraţi în Israel. 336 au revenit în ţară după atacul Hamas

13.000 de cetăţeni moldoveni sunt înregistraţi în Israel. 336 au revenit în ţară după atacul Hamas

MAI de la Chişinău anunţă că autorităţile membre ale Celulei de criză, instituită la nivelul ministerului, pregătesc planurile pentru suportul cetăţenilor moldoveni aflaţi în Israel şi Fâşia Gaza, care solicită revenirea.

„Celula de criză are în vedere constituirea de planuri şi acţiuni pe următoarele paliere: identificarea căilor optime şi sigure de revenire a cetăţenilor care doresc să revină în Republica Moldova, contactarea pe cale guvernamentală, nu numai diplomatică, a guvernelor ţărilor vecine Israelului (Cipru şi Egipt), pentru relocarea, la nevoie, a cetăţenilor, în caz că revenirea în Republica Moldova nu va fi posibilă direct, pe calea aeriană, menţinerea legăturii cu Guvernele statelor care au cetăţeni în Israel şi organizează evacuarea acestora, pentru preluarea şi a cetăţenilor Republicii Moldova şi asigurarea legăturii cu SUA, Israel şi Egipt cu privire la instituirea unui coridor de evacuare pentru civilii din Gaza, cetăţenii moldoveni aflaţi în zonă, care vor să revină”.

Membrii Celulei de criză vor înainta demersuri către instituţiile abilitate din Republica Moldova pentru asigurarea gratuităţii titlurilor de călătorie pentru persoanele cu documente expirate, aflate în Israel, lansarea discuţiilor cu operatorii aerieni înregistraţi în Republica Moldova pentru organizarea unor curse speciale, la nevoie, pentru revenirea cetăţenilor moldoveni care solicită întoarcerea acasă.

Până în prezent, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, prin Celula sa de criză, a reuşit să pună la dispoziţia cetăţenilor moldoveni aflaţi în Israel mai multe platforme de comunicare în care aceştia se pot înregistra cu solicitări de revenire sau alte nevoi. De asemenea, MAEIE a suplimentat şi numărul personalului Ambasadei.

Astfel, MAEIE şi Ambasada Republicii Moldova în Israel sunt în legătură permanentă cu cetăţenii care se mai află în Israel şi coordonează măsurile de evacuare a acestora în cazul în care sunt solicitări.

Cetăţenii cu documente de călătorie expirate trebuie să ştie că reprezentanţa diplomatică din Israel le va elibera titluri de călătorie, pentru ca aceştia să poată reveni.

În Israel sunt înregistraţi 13 mii de cetăţeni moldoveni, dintre aceştia 252 s-au înregistrat pe platforma MAEIE pentru revenire, iar 336 au revenit în ţară cu cursele aeriene programate de linie, după atacul Hamas.

„Autorităţile naţionale au în vedere şi acordarea asistenţei şi pentru cetăţenii israelieni care au ales Moldova ca destinaţie de refugiu. De la începutul conflictului peste 600 de cetăţeni israelieni au intrat în R. Moldova. Până la această oră niciunul dintre aceştia nu a solicitat asistenţă din partea statului”, arată MAI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici