13 ţări, printre care şi Statele Unite, condamnă noua Adunare Constituantă din Venezuela

Un grup de 12 naţiuni regionale plus Statele Unite au respins, sâmbătă, noua Adunare Constituantă din Venezuela, aleasă la solicitarea preşedintelui Nicolas Maduro şi care şi-a arogat vineri şi atribuţiile Parlamentului controlat de către opoziţie, relatează site-ul agenţiei Reuters.

864 afișări
Imaginea articolului 13 ţări, printre care şi Statele Unite, condamnă noua Adunare Constituantă din Venezuela

13 ţări, printre care şi Statele Unite, condamnă noua Adunare Constituantă din Venezuela

În urma acţiunii de vineri, Adunarea Constituantă, aleasă la sfârşitul lunii iulie pentru a rescrie Constituţia ţării afectate de criză, va înlocui Congresul Venezuelei şi va putea să promulge legi.

Grupul Lima, din care fac parte Peru, Argentina, Brazilia, Canada, Columbia şi alte şapte guverne regionale, s-au alăturat poziţiei Statelor Unite, criticând decizia de a "uzurpa" puterile Congresului tradiţional al Venezuelei, controlat de către opoziţie din 2016.

Adunarea Constituantă, alcătuită din 545 de membri, a anunţat printr-un decret oficial că a decis "să îşi asume puterea de a legifera asupra subiectelor vizând direct garantarea menţinerii păcii, securităţii, suveranităţii, sistemului social-economic şi financiar, bunurilor statului şi întâietatea dreptului venezuelenilor".

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi. Opoziţia îl mai acuză pe liderul de la Caracas că apelează la manevre politice pentru a evita declanşarea de alegeri anticipate şi pentru a acumula şi mai multă putere.

După luni de proteste violente, Maduro, acuzat de tendinţe autoritariste, a dispus crearea unei Adunări Constituante, controlat de partidul de guvernământ, ca să contracareze Parlamentul dominat de opoziţie. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a anunţat că forţele de securitate venezuelene au folosit forţa excesivă pentru a suprima protestele de stradă, au ucis zeci de oameni şi au reţinut în mod arbitrar aproximativ 5.000 de persoane începând din luna aprilie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici