2022 - "Al treilea război mondial" între Occident şi Rusia, anul 1. Scenarii de război pentru 2023 de la BBC

  • Unii experţi invitaţi de BBC susţin că nu se întrevede un final la orizont, iar conflictul va fi îndelungat.
  • Majoritatea cred că războiul se va încheia cu înfrângerea inevitabilă a Rusiei
  • Iarna va fi grea pentru Ucraina, dar este de aşteptat ca Zelenski să declanşeze o ofensivă pentru recuperarea Crimeii în primăvară.
  • Rusia pregăteşte o nouă ofensivă devastatoare în primăvară, iar soarta Ucrainei depinde de armele şi ajutoarele financiare livrate de Occident.
5614 afișări
Imaginea articolului 2022 -  "Al treilea război mondial" între Occident şi Rusia, anul 1. Scenarii de război pentru 2023 de la BBC

2022 - Anul 1 

Prima etapă a conflictului a început 24 februarie 2022, când Rusia a lansat o invazie militară a Ucrainei şi a durat până la 7 aprilie 2022, când luptele s-au concentrat departe de nord-est şi Kiev, dar şi în sud-estul Ucrainei.

Începutul celei de-a doua etape a fost 8 aprilie 2022, când luptele grele s-au mutat în sud-estul Ucrainei şi s-a încheiat la 28 august 2022, chiar înainte ca contraofensiva ucraineană din Donbas. 

A treia etapă a debutat pe 29 august 2022, când forţele ucrainene au recuperat teritoriu substanţial în timpul contraofensivelor din sud şi est. Etapa a treia continuă până în prezent.

2023 - Anul 2  

Conflictul din Ucraina este pe cale să intre în al doilea an calendaristic. BBC a întrebat mai mulţi analişti militari cum cred ei că se vor desfăşura evenimentele pe teren în 2023.

S-ar putea încheia în anul care vine şi cum- pe câmpul de luptă sau la masa negocierilor? Ori acesta va fi finalul civilizaţiei umane şi Putin va declanşa Armaghedonul nuclear? 

 

„Ofensiva de primăvară a Rusiei va fi cheia”


Michael Clarke, director asociat al Institutului de Studii Strategice, Exeter, Marea Britanie, spune: "Cei care caută să invadeze o altă ţară oriunde peste marile stepe eurasiatice sunt condamnaţi în cele din urmă să ierneze în ea.

Napoleon, Hitler şi Stalin au trebuit să-şi menţină armatele în mişcare în faţa unei ierni de stepă, iar acum, Putin îşi întăreşte forţele pentru iarnă şi pregăteşte o nouă ofensivă rusă în primăvară. 

Ambele tabere au nevoie de o pauză, dar ucrainenii sunt mai bine echipaţi şi motivaţi să continue şi ne putem aştepta să menţină presiunea, cel puţin în Donbas.

Kievul va fi reticent să se oprească atunci când premiul imediat este atât de mare. Ofensivele ucrainene ar putea, totuşi, să se oprească în sud-vest, în urma recuperării Hersonului.

Pentru 2023, determinantul cheie va fi soarta ofensivei de primăvară a Rusiei. Putin admitese că aproximativ 50.000 dintre trupele nou mobilizate sunt deja pe front; ceilalţi 250.000 militari dintre cei tocmai mobilizaţi se pregătesc pentru anul viitor". 

„Ucraina îşi va recâştiga pământul”

Andrei Piontkovsky, om de ştiinţă şi analist cu sediul la Washington DC, spune: 

"Ucraina va câştiga prin restabilirea completă a integrităţii sale teritoriale până cel târziu în primăvara anului 2023. Doi factori modelează această concluzie.

Una este motivaţia, determinarea şi curajul armatei ucrainene şi a naţiunii ucrainene în ansamblu, care este fără precedent în istoria războiului modern.

Celălalt este faptul că, după ani de linişte a unui dictator rus, Occidentul a crescut în sfârşit pentru a realiza amploarea provocării istorice cu care se confruntă. Acest lucru este cel mai bine ilustrat de o declaraţie recentă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Preţul pe care îl plătim este în bani. În timp ce preţul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge. Dacă regimurile autoritare vor vedea că forţa este răsplătită, vom plăti cu toţii un preţ mult mai mare. Şi lumea va deveni o lume mai periculoasă pentru noi toţi".

Momentul exact al inevitabilei victorii ucrainene va fi determinat de viteza cu care NATO poate livra un nou pachet de arme militare de asalt (tancuri, avioane, rachete cu rază lungă de acţiune), care va schimba jocul". 

Ce arme sunt furnizate Ucrainei?

Este de aşteptat ca Melitopol să devină punctul cheie de luptă în următoarele luni. După ce au preluat Melitopol, ucrainenii se vor muta cu uşurinţă în Marea Azov, întrerupând efectiv liniile de aprovizionare şi comunicaţii către Crimeea.

Capitularea Rusiei va fi convenită în mod oficial în cadrul discuţiilor diplomatice după avansul Ucrainei pe câmpul de luptă.

Puterile învingătoare, Ucraina, Marea Britanie şi SUA vor modela o nouă arhitectură de securitate internaţională.

 

Nu se întrevede un final la orizont 

Barbara Zanchetta, Departamentul de Studii de Război, King's College din Londra, crede altceva. 

"Vladimir Putin se aştepta la acceptarea pasivă de către Ucraina a acţiunilor vecinului său mai puternic, fără implicarea semnificativă a altor ţări. Această greşeală gravă de calcul a dus la un conflict prelungit, fără sfârşit aparent.

Iarna va fi grea, deoarece atacurile ruseşti asupra infrastructurii ucrainene vor încerca să distrugă moralul şi rezistenţa unei populaţii deja zdrobite. Dar rezistenţa ucraineană s-a dovedit a fi remarcabilă. Vor sta fermi. Războiul se va prelungi. 

Perspectivele de negociere sunt sumbre. Pentru un potenţial acord de pace, cerinţele de bază ale cel puţin unei părţi trebuie să se schimbe. Nu există nicio dovadă că acest lucru s-a întâmplat sau că se va întâmpla în curând". 

 

„Nu există niciun alt rezultat în afară de înfrângerea Rusiei”


Ben Hodges, fost general comandant, Armata Statelor Unite în Europa, declară: "Este prea devreme pentru a planifica o paradă a victoriei la Kiev, dar tot impulsul este cu Ucraina acum şi nu există nicio îndoială în mintea mea că vor câştiga acest război, probabil în 2023.

Lucrurile se vor mişca mai încet în timpul iernii, dar nu există nicio îndoială că forţele Ucrainei vor fi mai capabile să facă faţă decât cele ale Rusiei din cauza tuturor echipamentelor de iarnă care vin din Marea Britanie, Canada şi Germania.

Până în ianuarie, Ucraina ar putea fi în măsură să înceapă faza finală a campaniei, care este eliberarea Crimeei.

Ştim din istorie că războiul este un test al voinţei şi un test al logisticii. Când văd determinarea poporului şi a soldaţilor ucraineni şi situaţia logistică care se îmbunătăţeşte rapid pentru Ucraina, nu văd alt rezultat decât o înfrângere a Rusiei. 

Cred că la sfârşitul anului 2023, Crimeea va reveni pe deplin sub controlul şi suveranitatea Ucrainei, deşi ar putea exista un fel sau un acord care să permită Rusiei să-şi elimine treptat o parte din prezenţa sa navală la Sevastopol... poate chiar până la sfârşitul tratatului (aproximativ 2025)".

„Aşteptaţi-vă la un conflict îndelungat”


David Gendelman, expert militar cu sediul în Israel: "În loc de „cum se va termina”, iată ce ar dori fiecare parte să obţină în faza următoare.

Doar jumătate din cei 300.000 de militari mobilizaţi ai Rusiei se află deja în zona de luptă. Restul, împreună cu forţele eliberate pentru acţiune după retragerea Hersonului, oferă ruşilor posibilitatea de a lansa o ofensivă.

Ocuparea regiunilor Lugansk şi Doneţk va continua, dar o descoperire majoră a Rusiei, cum ar fi o operaţiune dinspre sud până la Pavlograd, pentru a încercui forţele ucrainene în Donbas, este mai puţin probabilă.

Mai probabilă este continuarea tacticii actuale - o măcinare lentă a forţelor ucrainene pe direcţii înguste şi un avans lent, ca în zonele Bakhmut şi Avdiivka, cu posibile aceleaşi tactici în zona Svatove-Kreminna.

Continuarea ţintirii infrastructurii energetice ucrainene şi a altor atacuri asupra spatelui ucrainean vor completa această strategie de război de uzură.

O altă opţiune pentru Ucraina este Svatove - succesul acolo ar pune în pericol întregul flanc nordic al întregii linii de front ruse.

Marea întrebare este câte forţe ucrainene sunt libere şi disponibile pentru ofensivă în acest moment şi ce orar are generalul Zaluzhnyi pe birou, care afirmă câte noi brigăzi şi corpuri de rezervă care se construiesc vor fi gata într-o lună, două sau trei luni. 

După ce noroiul îngheaţă, vom primi răspunsul la această întrebare. Şi acest răspuns ne va apropia de „cum se va termina”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici