NEWS ALERT  25 de soldaţi NATO răniţi în ciocniri cu protestatari sârbi în nordul Kosovo / Preşedintele Serbiei a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă

Aproximativ 25 de soldaţi din forţele de menţinere a păcii NATO care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi în ciocniri cu protestatari sârbi, în timp ce preşedintele Serbiei a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă, relatează Reuters.

11266 afișări
Imaginea articolului 25 de soldaţi NATO răniţi în ciocniri cu protestatari sârbi în nordul Kosovo / Preşedintele Serbiei a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă

25 de soldaţi NATO răniţi în ciocniri cu protestatari sârbi în nordul Kosovo / Preşedintele Serbiei a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă

KFOR, misiunea de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo, a condamnat violenţele.

"Mai mulţi soldaţi din contingentul KFOR italian şi maghiar au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice cu fracturi şi arsuri din cauza exploziei unor dispozitive incendiare", se precizează într-un comunicat.

Ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a declarat că 7 soldaţi unguri au fost grav răniţi şi că vor fi transportaţi în Ungaria pentru tratament.

"Ceea ce se întâmplă este absolut inacceptabil şi iresponsabil", a declarat Giorgia Meloni, din Italia. "Este vital să se evite noi acţiuni unilaterale din partea autorităţilor kosovare şi ca toate părţile în cauză să facă imediat un pas înapoi pentru a calma tensiunile."

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că 52 de sârbi au fost răniţi, dintre care trei grav. Vucic l-a acuzat pe premierul kosovar Albin Kurti că a creat tensiuni. El le-a cerut sârbilor din Kosovo să evite ciocnirile cu soldaţii NATO.

Preşedintele kosovar Vjosa Osmani l-a acuzat pe omologul sârb Aleksandar Vucic de destabilizarea Kosovo.

"Structuri ilegale sârbe transformate în bande criminale au atacat poliţia kosovară, ofiţeri KFOR şi jurnalişti. Cei care execută ordinele lui Vucic de a destabiliza nordul Kosovo, trebuie să răspundă în faţa justiţiei", a scris Osmani pe Twitter.

Situaţia tensionată s-a dezvoltat după ce primari de etnie albaneză au preluat funcţii în zona majoritar sârbă din nordul Kosovo, în urma unor alegeri pe care sârbii le-au boicotat.

Sârbii au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, iar candidaţii albanezi au câştigat toate cele patru municipalităţi cu o prezenţă la vot de 3,5%.

Sârbii locali, susţinuţi de Belgrad, au declarat că nu vor accepta primarii şi că aceştia nu îi reprezintă.

Vineri, trei din cei patru primari au fost escortaţi în birourile lor de către poliţie, care a fost lovită cu pietre şi a răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari.

Occidentul a avertizant Kosovo împotriva oricăror alte măsuri pentru a forţa accesul primarilor în birouri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici