A fost identificat primul caz de cancer vechi de 15 milioane de ani. Noua descoperire face lumină asupra vieţii dinozaurilor, dar şi a bolilor oamenilor

O echipă de cercetătorii canadieni a identificat ceea ce ei numesc, primul cancer cunoscut la un dinozaur. Concluzia nu numai că aduce noi date despre viaţa uriaşelor animale, dar face lumină şi în privinţa istoriei uneia dintre cele mai temute boli ale umanităţii.

612 afișări
Imaginea articolului A fost identificat primul caz de cancer vechi de 15 milioane de ani. Noua descoperire face lumină asupra vieţii dinozaurilor, dar şi a bolilor oamenilor

A fost identificat primul caz de cancer care datează de 15 milioane de ani. Noua descoperire face lumină asupra vieţii dinozaurilor, dar şi a bolilor oamenilor

„Dinozaurii ne par a fi nişte creaturi mitice, extrem de puternice. Dar trebuie să înţelegem că ei trăiau, respirau şi sufereau de aceleaşi boli pe care le întâlnim la animale şi oameni astăzi”, a explicat paleontologul David Evans, de la Muzeul Regal Ontario, unul dintre coautorii lucrării privind cancerul la dinozauri.

Cercetătorii au identificat cancerul pe un os de dinozaur, descoperit în anii '70 dintr-un sit din Alberta, o zonă care a furnizat sute de schelete de dinozauri cu coarne, scrie, canoe.com

Paleontologii au presupus iniţial că deformarea osoasă de pe osul piciorului a survenit ca urmare a unei rupturi.

Dar în urma unei discuţii, Evans şi Mark Crowther, preşedintele Facultăţii de medicină a Universităţii McMaster şi un pasionat de dinozauri, au decis să încerce să identifice unele dintre bolile uriaşelor şopârle.

După ce au analizat mai multe fosile, echipa şi-a concentrat atenţia asupra unui os de picior fosilizat.

Acesta a fost examinat de specialişti în cancer, supus unei analize microscopice şi a unei scanări radiografice CT de înaltă rezoluţie.

În cele din urmă, fosila a fost comparată cu un os uman, provenit de la o persoană care suferea de cancer osos.

„Este frapant cât de similare sunt cele două oase privite la microscop”, a spus Seper Ekhiari, un chirurg ortoped, cooptat în echipa care a realizat studiul.

Concluzia? Dinozaurul care a trăit în urmă cu 15 milioane de ani, era foarte bolnav şi suferea de osteosarcom, un cancer osos, care afectează şi astăzi oamenii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici