A început procesul pentru tentativa de lovitură de stat din 2016 din Turcia. Aproape 500 de persoane sunt judecate, iar clericul Fethullah Gulen este principalul inculpat

Instanţele din Turcia au început, marţi, procesele pentru 486 de persoane acuzate de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

365 afișări
Imaginea articolului A început procesul pentru tentativa de lovitură de stat din 2016 din Turcia. Aproape 500 de persoane sunt judecate, iar clericul Fethullah Gulen este principalul inculpat

Aproape 500 de persoane sunt judecate în Turcia pentru implicare în tentativa de lovitură de stat

Clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat militară, a fost desemnat principalul inculpat în acest caz, dar acesta va fi judecat în lipsă întrucât locuieşte în Statele Unite.

Fostul comandant al forţelor aeriene, Akin Ozturk, şi alţi foşti militari care se aflau la baza aeriană Akinci sunt acuzaţi că au pus în aplicare planul de lovitură de stat, prin bombardarea unor clădiri guvernamentale importante, inclusiv cea a Parlamentului.

În cazul multor inculpaţi, procurorii cer închisoare pe viaţă pentru crime împotriva statului şi tentativă de asasinare a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

În urma evenimentelor din luna iulie 2016, autorităţile turce au arestat peste 50.000 de persoane, iar 140.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi.

Deşi activiştii, opoziţia şi guvernele occidentale au criticat măsurile punitive, Ankara insistă că este necesar să elimine în totalitate presupusa ameninţare teroristă reprezentată de mişcarea clericului Fethullah Gulen.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici