A murit Robert Mugabe. Fostul preşedinte al Zimbabwe, prieten al lui Nicolae Ceauşescu, avea de 95 de ani

Publicat: 06 09. 2019, 08:15
Actualizat: 30 03. 2020, 14:53

Familia lui Robert Mugabee a anunţat că acesta a murit în Singapore, unde primea îngrijiri medicale pentru problemele de sănătate.

Robert Mugabe a fost cel mai longeviv lider african, demisionând în 2017.

Robert Mugabe, care a condus statul Zimbabwe de la proclamarea independenţei, în anul 1980, a demisionat în 2017, după o acţiune a  armatei şi o răsturnare politică, în contextul în care armata preluase puterea iar propriul partid îi retrăsese încrederea. 

Mandatul de aproape 40 de ani al fostului lider a fost marcat de vărsare de sânge, persecuţie a adversarilor politici şi fraude electorale.

Robert Mugabe a avut legături cu Nicolae Ceauşescu, iar România socialistă a fost unul dintre principalii susţinători ai noului stat independent.

Născut în Rhodesia de atunci, Mugabe a cofondat Uniunea Naţională Africană din Zimbabwe (ZANU) în 1963, o mişcare de rezistenţă împotriva guvernării coloniale britanice. A fost închis pentru comentarii antiguvernamentale între 1964 şi 1974.

El a devenit prim-ministru în 1980 al noii Republici Zimbabwe şi şi-a asumat rolul de preşedinte şapte ani mai târziu. În 2000, a condus o campanie de evacuare a fermierilor albi, care a fost dată zimbabweenilor negri şi a dus la foamete.

Menţinut la putere, prin alegeri controversate, Mugabe a fost forţat să demisioneze în noiembrie 2017, la 93 de ani. Demisia sa a declanşat sărbători în întreaga ţară de 13 milioane de locuitori, dar pentru fostul lider a fost un act „neconstituţional şi umilitor” de trădare din partea partidului şi oamenilor săi.

Preşedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, şi-a anunţat demisia după lovitura de stat

Extravagantul stilul de viaţă al soţiei „Gucci Grace” şi al copiilor liderului Robert Mugabe: „Tata conduce toată ţara” / Şapte din zece locuitori din Zimbabwe trăiesc în sărăcie extremă