Accidentul de la Fukushima a fost un dezastru "creat de om", potrivit unui raport

Accidentul nuclear de la Fukushima a fost "un dezastru creat de om" şi nu provocat pur şi simplu de cutremurul şi valul tsunami care s-au produs la 11 martie 2011 în nord-estul Japoniei, a conchis joi o comisie de anchetă mandatată de Parlament.

524 afișări
Imaginea articolului Accidentul de la Fukushima a fost un dezastru "creat de om", potrivit unui raport

Accidentul de la Fukushima a fost un dezastru "creat de om" - raport (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Accidentul (...) este rezultatul unei coluziuni între Guvern, agenţiile de reglementare şi operatorul Tepco, şi al unei lipse de coordonare a aceloraşi instanţe", a explicat aceasta în raportul final.

"Aceştia au trădat dreptul naţiunii de a fi protejată de accidente nucleare. De aceea am ajuns la concluzia că accidentul a fost în mod clar «creat de om»", potrivit documentului de 641 de pagini.

"Credem că principalele cauze sunt sistemul de organizare şi reglementare care se bazează pe o logică eronată în deciziile şi acţiunile lor, şi nu o problemă de competenţă a unui anumit individ".

Accidentul de la Fukushima, cel mai grav după catastrofa nucleară de la Cernobîl (Ucraina) în 1986, s-a produs imediat după un cutremur cu magnitudinea de 9 în regiunea Tohku (nord-est) care a provocat un val tsunami pe tot litoralul.

Un val cu o înălţime de aproape 15 metri a lovit zona în care se află centrala Fukushima Daiichi, administrată de compania de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco), inundând sistemele de răcire a reactoarelor şi generatoarelor de urgenţă situate la subsol.

"Conducerea TEPCO era conştientă de întârzierea lucrărilor antiseimice şi a măsurilor împotriva valurilor tsunami şi ştia că Fukushima Daiichi este vulnerabilă", a precizat comisia.

Aceasta este cea de a treia anchetă asupra acestei catastrofe.

Un raport precedent, mandatat de TEPCO, a absolvit compania de electricitate de orice responsabilitate, afirmând că forţa cutremurului şi amploarea valului tsunami au depăşit orice previziune şi nu puteau fi anticipate în mod rezonabil.

"Aceasta seamănă a scuză pentru a scăpa de responsabilitate" a răspuns comisia.

"Deşi au avut numeroase ocazii pentru a lua măsuri, agenţiile de reglementare şi conducerea TEPCO în mod deliberat nu au luat nicio măsură, şi-au amânat deciziile sau au luat numai măsurile care le conveneau", a adăugat aceasta.

Raportul anchetei reproşează de asemenea operatorului că nu a reacţionat suficient de rapid în primele ore după accident.

"Acestea nu trebuie atribuite unor probleme individuale, ci unor probleme structurale ale TEPCO", a dezvăluit acesta.

Această comisie de anchetă a fost constituită din 10 membri ai societăţii civile (seismologi, avocaţi, medici, jurnalişti, profesori) desemnaţi de parlamentari.

Condusă de profesorul Kyoshi Kurokawa, aceasta i-a audiat pe principalii responsabili la momentul respectiv şi a desfăşurat investigaţii din decembrie 2011. Premierul de la momentul respectiv, Naoto Kan, a recunoscut în cursul audierii sale, în mai, responsabilitatea statului în catastrofă, dar şi-a susţinut modul de gestionare a crizei, recunoscându-şi totuşi câteva erori.

Comisia l-a audiat mai întâi pe patronul TEPCO de la mometnul respectiv, Masataka Shimizu, care a negat că ar fi intenţionat să abandoneze centrala în orele următoare producerii valului tsunami, contrar afirmaţiilor lui Kan, ale purtătorului de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, şi ministrului Industriilor de atunci, Banri Kaieda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici