Achitat la 86 de ani de la execuţie

Un bărbat executat în 1922 pentru uciderea şi violarea unei fete de 12 ani, în Melbourne, Australia, a fost achitat postmortem pentru acuzaţiile aduse împotriva lui, după ce, în urma unor teste, au apărut dovezi esenţiale care îl dezvinovăţesc.

44 afișări
Imaginea articolului Achitat la 86 de ani de la execuţie

Achitat la 86 de ani de la execuţie

Autorităţile din statul australian Victoria l-au achitat pe Colin Campbell Ross, marţi, pentru uciderea şi violarea unei fete de 12 ani, al cărei trup a fost abandonat pe o alee, în 1921.

"Acesta este un caz tragic în care o eroare a justiţiei a dus la spânzurarea unui om. Această achitare este o recunoaştere a faptului că există serioase dubii în privinţa condamnării domnului Ross pentru crimă", a spus procurorul general al statului Victoria, Rob Hulls.

Australia s-a opus cu vehemenţă pedepsei cu moartea, ultima spânzurare având loc în 1967, când infractorul Ronald Ryan a fost executat pentru implicarea sa într-o evadare din închisoare, în timpul căreia un paznic a fost împuşcat mortal.

Hulls a spus că acest caz este o avertizare pentru oricine ar putea crede că pedeapsa cu moartea ar trebui reintrodusă în Australia, aceasta fiind abolită oficial în 1975.

Cazul lui Ross a devenit controversat după ce mai mulţi martori au spus că bărbatul era la muncă în momentul crimei, acuzatul însuşi susţinându-şi vehement nevinovăţia.

Procurorii şi-au explicat decizia de a-l condamna la moarte prin faptul că s-au găsit mai multe fire de păr ce ar fi aparţinut fetei ucise pe o pătura din casa lui Ross.

Un cercetător a găsit respectivele fire de păr într-o arhivă, în 1995, şi a demonstrat că acestea nu aparţineau victimei.

Hulls a cerut redeschiderea cazului în urmă cu doi ani, iar judecătorii au găsit că ancheta din 1921 a fost eronată.

Nepoata lui Ross, Betty Everett, a spus, în calitate de purtător de cuvânt al familiei, că este uşurată să afle că unchiul său nu a fost un criminal. În acelaşi timp, nepoata fetei ucise a declarat pentru un cotidian din Melbourne că acest caz este o tragedie, pentru că adevăratul ucigaş nu a fost prins.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici