Acord Iran-AIEA cu privire la şapte noi puncte de cooperare, ce nu includ însă o vizită la Parchin

Un nou acord a fost încheiat duminică între Iran şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) privind cooperarea nucleară, dar acesta nu include o vizită la instalaţia militară de la Parchin, cerută din 2012, potrivit unui oficial iranian din domeniul nuclear.

134 afișări
Imaginea articolului Acord Iran-AIEA cu privire la şapte noi puncte de cooperare, ce nu includ însă o vizită la Parchin

Acord Iran-AIEA cu privire la şapte noi puncte de cooperare, ce nu includ însă o vizită la Parchin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O vizită la Parchin nu face parte dintre cele şapte puncte de cooperare", a declarat Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), citată de agenţia Isna.

Iranul şi AIEA au convenit duminică să coopereze în privinţa a "şapte noi puncte" în domeniul nuclear, a declarat un alt oficial iranian din domeniul nuclear, Reza Nahafi.

După două zile de negocieri la Teheran, "am avut discuţii tehnice constructive (...) şi am convenit asupra a şapte puncte de acţiune cu agenţia până la 15 mai", a declarat Najafi, reprezentantul Iranului la AIEA, citat de Isna.

O declaraţie comună, al cărei text integral nu a fost dat publicităţii, va preciza cele şapte puncte asupra cărora vor coopera cele două părţi pentru a răspunde întrebărilor agenţiei cu privire la natura programului nuclear iranian controversat.

"Detaliile acestui acord vor fi prezentate de directorul general al Consiliului Guvernatorilor", potrivit acestei declaraţii citate de agenţia oficială Irna.

În ultimele luni, Iranul şi agenţia au cooperat deja în privinţa altor şase puncte legate de programul nuclear iranian, suspectat că ascunde un aspect militar.

În acest context de "cooperare" şi după "informaţiile furnizate de Iran, sperăm că directorul Agenţiei va prezenta un acord pozitiv Consiliului Guvernatorilor" al AIEA, a declarat la rândul său Behrouz Kamalvandi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici