Acord istoric în Arabia Saudită: statele membre CCG au decis normalizarea relaţiilor cu Qatarul

Cel de-al 41-lea Summit al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), organizat în Arabia Saudită, la Al-Ula, a adus un acord al statelor membre referitor la normalizarea relaţiilor cu statul Qatar, precum şi la reluarea cooperării sectoriale, anunţă MAE, care salută acest rezultat istoric.

959 afișări
Imaginea articolului Acord istoric în Arabia Saudită: statele membre CCG au decis normalizarea relaţiilor cu Qatarul

MAE îşi exprimă speranţa că declaraţia semnată de reprezentanţii statelor membre CCG va conduce la soluţionarea definitivă a diferendului din Golf, declanşat la 5 iunie 2017.

Totodată, MAE îşi exprimă aprecierea faţă de eforturile de mediere întreprinse de Statul Kuweit şi Statele Unite ale Americii.

„Ministerul Afacerilor Externe sprijină unitatea CCG, exprimându-şi speranţa că reluarea cooperării şi consolidarea măsurilor de creştere a încrederii între statele membre vor contribui în mod semnificativ la asigurarea unui climat de securitate, stabilitate şi prosperitate în regiunea Golfului şi a Orientului Mijlociu”, arată MAE într-un comunicat transmis miercuri.

Cel de-al 41-lea Summit al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) a avut loc marţi, în Arabia Saudită, la Al-Ula, Au participat şefi de stat şi de guvern din statele membre ale CCG, alături de ministrul afacerilor externe din Egipt şi o delegaţie din SUA, condusă la nivel de consilier prezidenţial.

Ca urmare a semnării Declaraţiei de la Al-Ula, toate statele membre ale CCG, alături de Egipt, au decis ridicarea blocadei impuse Qatarului, normalizarea relaţiilor cu acesta, precum şi consolidarea coordonării şi cooperării în toate domeniile de interes, cu scopul unei mai bune integrări regionale şi asigurării stabilităţii, securităţii şi prosperităţii statelor membre.

La 5 iunie 2017 Arabia Saudită, Egipt, Bahrein şi EAU au decis ruperea relaţiilor diplomatice cu Statul Qatar, sistarea cooperării sectoriale, precum şi impunerea unei blocade economice şi de comunicaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici