Acord la Milano asupra asocierii Rusiei la controlul frontierei Ucrainei cu avioane fără pilot

Un acord de principiu a fost încheiat în vederea unei asocieri a Rusiei la controlul frontierei ruso-ucrainene cu avioane fără pilot, a declarat vineri o sursă diplomatică italiană, în marja summitului ASEM de la Milano.

177 afișări
Imaginea articolului Acord la Milano asupra asocierii Rusiei la controlul frontierei Ucrainei cu avioane fără pilot

Acord la Milano asupra asocierii Rusiei la controlul frontierei Ucrainei cu avioane fără pilot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii de Externe rus Serghei Lavrov şi italian Federica Mogherini, împeună cu preşedintele elveţian al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) Didier Burkhalter urmau să se reîntâlnească vineri spre prânz, în capitala lombardă, cu scopul de a decide detaliile acestei operaţiuni, a precizat aceeaşi sursă.

"Ţările europene prezente la reuniune în această (vineri) dimineaţa erau cu toate de acord, inclusiv să furnizeze drone (avioane fără pilot)", a adăugat aceeaşi sursă, vorbind despre un "angajament comun" în vederea supravegherii frontierelor.

Preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez François Hollande, premierul britanic David Cameron, şeful Guvernului italian Matteo Renzi şi preşedinţii în exerciţiu ai Consiliului European Herman Van Rompuy şi Comiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso s-au întâlnit vineri dimineaţa la Milano în cadrul unui minisummit pe tema situaţiei din Ucraina.

Germania şi Franţa au propus în mod oficial vinerea trecută OSCE să trimită avioane fără pilot pentru a supraveghea respectarea armistiţiului în estul Ucrainei. Ministerul german de Externe, prin purtătorul de cuvânt Martin Schäfer, a anunţat că Berlinul ia în calcul, în plus, o misiune de "însoţire armată" cu tehnicieni însărcinaţi cu operarea celor două avioane fără pilot pe care Germania intenţionează să le trimită.

Miniştrii de Externe german Frank-Walter Steinmeier şi francez Laurent Fabius şi-au exprimat miercuri, la Berlin, dorinţa ca OSCE să ia o decizie rapidă cu privire la propunerea lor.

"Franţa este dispusă să furnizeze dronele (avioanle fără pilot) necesare. Dorim puternic ca problemele juridice să fie soluţionate, dar acest lucru depinde de OSCE", declara Fabius miercuri.

Steinmeier a adăugat că se aşteaptă la o decizie înainte de sfârşitul lui octombrie. "Apreciez că, referitor la examinările şi experizele necesare în vederea pregătirii acestei decizii, totul urmează să fie gata în această lună", spunea el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici