Acordul dintre Iran şi marile puteri privind PROGRAMUL NUCLEAR va fi pus în aplicare din 20 ianuarie. REACŢIA Statelor Unite

Acordul în domeniul nuclear dintre Teheran şi marile puteri, încheiat la sfârşitul lui noiembrie, va fi pus în aplicare începând cu 20 ianuarie, a anunţat duminică Ministerul iranian de Externe.

829 afișări
Imaginea articolului Acordul dintre Iran şi marile puteri privind PROGRAMUL NUCLEAR va fi pus în aplicare din 20 ianuarie. REACŢIA Statelor Unite

Acordul dintre Iran şi marile puteri privind PROGRAMUL NUCLEAR va fi pus în aplicare din 20 ianuarie. REACŢIA Statelor Unite (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Punerea în aplicare a planului de acţiune comun va începe la 20 ianuarie", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Marzieh Afkham, citat de agenţia Mehr.

Negociatorul iranian, viceministrul de Externe Abbas Araghchi, urmează să participe, duminică seara, la o conferinţă de presă pe această temă, a anunţat presa locală.

Washingtonul şi Bruxelles-ul salută punerea în aplicare, din 20 ianuarie, a acordului cu Iranul

Statele Unite şi Uniunea Europeană au salutat duminică decizia de a pune în aplicare, începând cu 20 ianuarie, a acordului în domeniul nuclear dintre Teheran şi marile puteri, încheiat la sfârşitul lui noiembrie, relatează AFP.

"Începând cu 20 ianuarie, Iranul va începe pentru prima dată să elimine stocul său de uraniu puternic îmbogăţit şi să demonteze o parte din infrastructura care face posibilă această îmbogăţire", a declarat preşedintele american Barack Obama, subliniind că toate clauzele acordului preliminar "permit avansarea către obiectivul nostru comun: de a împiedica Iranul să se doteze cu o armă nucleară".

"Salut acest pas important şi ne vom concentra de acum înainte pe sarcina crucială vizând obţinerea unei rezoluţii complete, care va ţine cont de îngrijorările noastre privind programul nuclear iranian", a adăugat el.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, de asemenea, a salutat această decizie.

"Bazele pentru o aplicare coerentă, solidă şi treptată a planului de acţiune comun, pe termen de şase luni, au fost puse", a apreciat Ashton.

"Noi cerem Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să ia măsurile necesare pentru implementarea şi monitorizarea" acestui acord, a adăugat şefa diplomaţiei europene, citată într-un comunicat.

La rândul său, preşedintele american i-a îndemnat din nou pe senatori să nu voteze unilateral noi sancţiuni împotriva Iranului.

"Sancţiunile fără precedent şi o diplomaţie puternică au permis aducerea Iranului la masa de negocieri, însă impunerea unor sancţiuni suplimentare în acest moment ar putea duce la eşuarea eforturilor noastre pentru soluţionarea problemei într-un mod paşnic", a apreciat Obama, adăugând că opune veto-ul său "unor noi sancţiuni în timpul negocierilor".

"Nu-mi fac iluzii cu privire la dificultăţile în calea atingerii acestui obiectiv, dar în numele păcii, a securităţii naţionale şi a securităţii în întreaga lume, a venit timpul să dăm o şansă diplomaţiei", a subliniat preşedintele american.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a reamintit condiţiile anulării parţiale a sancţiunilor internaţionale existente.

"Cele 4,2 miliarde de dolari îngheţate, la care Iranul ar trebui să aibă acces conform acordului încheiat, vor fi deblocate în decursul a şase luni", a afirmat Kerry.

Iranul şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) au încheiat pe 24 noiembrie un acord pe o perioadă de şase luni care limitează activităţile nucleare ale Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor occidentale.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici