Actele de tortură şi execuţiile sumare împotriva homosexualilor, intensificate în Irak - VIDEO

Actele de tortură şi execuţiile sumare împotriva persoanelor suspectate de homosexualitate se intensifică în Irak, iar autorităţile nu fac nimic pentru a preveni aceste violenţe, a afirmat luni organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW).

75 afișări
Imaginea articolului Actele de tortură şi execuţiile sumare împotriva homosexualilor, intensificate în Irak - VIDEO

Irak: Acte de tortură şi execuţii sumare împotriva homosexualilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui raport de 67 de pagini, sute de bărbaţi au fost răpiţi, torturaţi şi ucişi anul acesta în cartierul şiit Sadr City, la Bagdad, un bastion al Armatei lui Mahdi, miliţia liderului radical şiit Moqtada Sadr.

Raportul, intitulat "Vor să ne extermine: crime, tortură, orientarea sexuală şi genurile în Irak", afirmă că este imposibil de ştiut numărul exact al morţilor, dar estimările menţionează sute de victime.

Potrivit acestui raport, purtători de cuvânt ai armatei lui Mahdi au sugerat că acţiunea militară este un remediu împotriva transformării bărbaţilor irakieni în persoane "efeminate".

Textul menţionează de asemenea răniţi, care afirmă că miliţiile pătrund în case şi interoghează victime privind identitatea altor potenţiale ţinte, înainte de a le ucide.

Medici irakieni şi angajaţi ai serviciilor de morgă au remarcat la rândul lor semne de mutilare.

Asasinatele au fost justificate, potrivit autorilor lor, prin "ameninţarea la adresa virilităţii irakiene", precizează organizaţia.

Unele execuţii sunt de altfel asimilate "crimelor de onoare", comise de membri ai familiilor victimelor.

Potrivit raportului, unii s-au refugiat în tarile vecine, printre care Egipt, Iordania sau Liban, desi homosexualitatea este pedepsita si acolo.

"Mai mulţi membri ai miliţiilor irakiene pretind că aplică sharia" (legea islamică), dar potrivit HRW, asasinatele au fost comise fără dovezi sau procese.

De altfel, unii supravieţuitori citaţi de raport vorbesc despre implicarea membrilor forţelor irakiene de securitate.

"Liderii irakieni ar trebui să-i apere pe toţi irakienii", a precizat Scott Long, director al programului pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor din cadrul HRW.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici