Aderarea la UE a intensificat corupţia în Bulgaria

Fondurile europene alocate Bulgariei au avut un efect invers decât cel scontat, facilitând în realitate extinderea fenomenului corupţiei.

414 afișări
Imaginea articolului Aderarea la UE a intensificat corupţia în Bulgaria

Gărzi de corp la înmormântarea unui baron interlop (Imagine: The International Herald Tribune)

UE, dornică să îmbunătăţească nivelul de trai al celor 7,5 milioane de cetăţeni bulgari, a rezervat statului balcanic fonduri în valoare de 11 miliarde de euro. "Departe de a suprima crimele şi violenţele, fondurile europene au extins în mod eficient corupţia", relatează publicaţia The International Herald Tribune în ediţia electronică.

Odată ce lumea interlopă bulgară a devenit conştientă de volumul semnificativ al fondurilor UE, aceasta a început să mituiască direct politicienii, potrivit multor reformatori anticorupţie de la Sofia, citaţi de The International Herald Tribune.

"Alte state au mafie. În Bulgaria, mafia controlează ţara", a declarat Atanas Atanasov, deputat bulgar şi fost director al serviciului de contrainformaţii.

Bulgaria este considerată ţara cea mai coruptă din UE şi, după aderarea sa în 2007, reprezintă un semnal de avertisment pentru statele occidentale dornice să scoată fostele ţări sovietice din sfera de influenţă a Rusiei, scrie publciaţia citată.

Crima organizată din Bulgaria îşi are originile în anii '90, imediat după prăbuşirea regimului comunist, reţele interlope extinzându-se în timpul embargoului impus de Naţiunile Unite Serbiei. Aderarea la UE nu a adus cu sine neutralizarea mafiei, ci a încurajat lupta pentru exercitarea controlului. Statele occidentale devin însă tot mai nerăbdătoare în condiţiile în care nici un oficial de rang înalt nu a fost încă pus sub acuzare pentru fapte de corupţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici