Administraţia Donald Trump a ordonat expulzarea a 15 diplomaţi cubanezi

Administraţia Donald Trump a ordonat, marţi, expulzarea a 15 diplomaţi cubanezi, după retragerea a peste jumătate din personalul ambasadei americane din Havana, de săptămâna trecută, provocând un protest vehement din partea guvernului cubanez, relatează site-ul agenţiei Reuters.

349 afișări
Imaginea articolului Administraţia Donald Trump a ordonat expulzarea a 15 diplomaţi cubanezi

Administraţia Donald Trump a ordonat expulzarea a 15 diplomaţi cubanezi

Secretarul american de stat Rex Tillerson a precizat că decizia a fost luată din cauza "eşecului Cubei de a lua măsurile necesare" pentru a proteja personalul american din Cuba care a fost vizat de "atacuri" misterioase care le-au afectat sănătatea.

Oficiali din Departamentul de Stat al SUA au declarat că expulzările sunt măsuri reciproce, nu de pedeapsă, menite să garanteze că ambasadele SUA şi Cuba au "niveluri echitabile de personal", în timp ce investigaţiile continuă în privinţa "atacurilor inexplicabile asupra sănătăţii".

Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, consideră că este "o decizie nejustificată" şi a acuzat Statele Unite de cooperare insuficientă cu autorităţile cubaneze privind incidentele în cauză, cerând Washingtonului să înceteze politizarea problemei.

La 29 septembrie, Statele Unite au anunţat reducerea drastică a prezenţei diplomatice în Cuba şi a avertizat cetăţenii americani să nu viziteze insula condusă de comunişti, pe fondul unor atacuri care au cauzat pierderea auzului, ameţeli şi oboseală în rândul a 22 de angajaţi ai ambasadei SUA.

Ambasada a oprit operaţiunile regulate privind vizele pentru cubanezii care doresc să viziteze Statele Unite şi oferă doar servicii de urgenţă pentru cetăţenii americani din Cuba.

"Până când guvernul Cubei poate asigura securitatea diplomaţilor noştri din Cuba, ambasada noastră va fi redusă la personalul de urgenţă pentru a minimaliza numărul de diplomaţi expuşi riscului. Continuăm să menţinem relaţiile diplomatice cu Cuba şi vom coopera cu această ţară pe măsură ce urmărim ancheta privind aceste atacuri", a precizat Rex Tillerson.

În luna septembrie, preşedintele american Donald Trump a numit guvernul cubanez "corupt şi destabilizator", în discursul său de la sediul ONU.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici